Свободни или робове?

Свободни или робове?

1 views
1

По османско и  сега – SWAT анализ

доц. Георги Проданов

1. Някога, по османско, сме имали права, до които обикновено народът се е добирал, когато отиде при бея и той се застъпи. В момента положението с много от правата стои точно по този начин.
2. Някога, по османско, мнозина са вярвали че Падишахът не знае за зулумите, които правят подчинените му. Това подозрително много прилича на сегашната ситуация.
3. Някога, по османско, богатите са били представени пред властта по начин, различен от този, по който са представени бедните. Странно, но и сега е така.
4. Някога, по османско, богатите са се договаряли за данъците си, дори са ги събирали от по-бедните. То и сега е така, биха казали от КРИБ-ите.
5. Някога, по османско, основният данък е бил десятък. То и сега е така, но му викаме плосък.
6. Някога, по османско, народните носии са били на мода. Що и сега така стана, не знам…
7. Някога, по османско преклонена главица сабя не я е сечала. И до сега е така.
8. Някога, по османско, патриотите „душа дават за наука, за свобода…“ И сега ли е така, риторично би попитал Ботев.
9. Някога, по османско, децата са отивали да учат в чужбина, за да придобият образование, каквото не е могло да получат по нашите земи. Точно така е и сега.
10. Някога, по османско, е имало хайдуци, които са били крило „за клети сюрмаси“. Ами и сега положението с аптеките е същото.
11. Някога Русия е била надеждата на една част от българските патриоти. И сега е така.
12. Някога, по османско, е имало население, което е живеело по различни правила от тези за раята. Ами че то и сега е така…
13. Някога, по османско, народът „глухо и страшно” е чакал да стане нещо, та да се промени ситуацията му със Султана. Точно както и сега.
14. Някога, по османско, народът е чакал горното нещо да дойде откъм Русия или откъм Европата. И сега чака.
15. Някога, по османско, корупцията е била всекидневна практика, което е позволило да се създаде специфичен модел на държава и отношения. Ми, к‘во да кажа…


Смятам, че тази дузина е достатъчна, за да аргументира спекулативното ми мнение. Със сигурност вие ще се сетите и за още. Допишете, за да ви благодаря.
Заключение: Както се вижда, и сега в територията 
порядките са почти същите. И понеже днес „сме свободни, а не робове“, по османско робство не е имало!

About author

Институт за свободен капитализъм "Атлас"

Институтът за свободен капитализъм “Атлас” е независимо и неполитическо сдружение, което си поставя идеални цели. Създаден в София на 25 март 2010 г., Благовещение, от 13 предприемачи, икономисти, политолози и журналисти.

Email адресът Ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.