Страхове и зависимости

Страхове и зависимости

0

Национализмът във всичките му форми е бариерата на България пред Европа.

Калин Манолов

 

Отказвайки да изгони поне един руски дипломат-шпионин,

Борисов призна свои стари страхове и зависимости.

Страховете – че „автентични националисти” като Волен Сидеров могат да срутят третия му кабинет. Зависимостите – от Русия, която ги подкокорсва.

Страх и зависимост очаквано съвпадат.

Българският националистически проект винаги е бил антиевропейски и проруски.

Връщайки страната в орбитата на Русия, единствените печеливши от българския преход – мутрите и милиционерите от национално-отговорния капитал, се опитват да отдалечат залеза си. А той е неизбежен в една нормална политическа и икономическа среда. Национализмът им помага да оцелеят. Помага и на политиците, спонсорирани от тях, пак да вкарат отвратените от партиите и политиката в строя – този път сред факлите, бръснатите глави и националните знамена, където вождът е Бог, след когото всички покорно вървят.

Национализмът по български се храни от омразата към различните, а не от любовта към ближния. Той не е лекарство – той е част от болестта, защото защитава статуквото, което я е причинило. Национализмът във всичките му форми е бариерата на България пред Европа.

Национализмът е избор „против” Европа и „за” Русия.

Такъв е бил винаги, такъв е и сега.

Разбират ли хората в България това? Способните и предприемчивите – да. Те отдавна се оправят без държавата. За другите, които държавата „оправя”– бедни, пенсионери, безработни, които направиха бат’ Бойко кмет и премиер, а Волен Сидеров депутат, и за малко – президент- не знам, дано го разберат и те. Дано осъзнаят, че бъдещето им не минава през национализма и силната държава, а през капитализма и индивидуалната свобода.

Това впрочем десните политици трябва да им го обяснят.

Стига да вдигнат поглед от пъпа си, в който от години са се втренчили, и да формулират нова кауза, различна от „откраднатата им” – влизане в Европа и НАТО. Ако превърнат капитализма – общество, основано на права на собственост, пазари и власт на закона, в свой нов политически проект и съумеят да привлекат общественото внимание към него, десните все още имат шанс.

Иначе “традиционно гласуващите” първо ще изберат Борисов за президент, после Корни за премиер, и накрая Сидеров – за парламентарен председател.

About author

Калин Манолов

Магистър по журналистика и масови комуникации от СУ ”Св. Климент Охридски” с над двадесет и петгодишен опит като репортер, водещ и анализатор в Радио „Свободна Европа”, Българското национално радио, Дарик радио, Телевизия „Европа” и печатни медии. Автор и водещ на предаването „Видимо и невидимо” по тв България он еър. Председател на Управителния съвет на Института за свободен капитализъм „Атлас”.

Email адресът Ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.