Не съм съгласен !

Не съм съгласен !

0

Не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив ще защитавам правото ти да го казваш.“ Волтер.

Николай Христов

Преди няколко дни излезе годишният доклад на “Репортери без граници”, в който вече традиционно сме на опашката по медийна свобода. След половината държави от Африка сме. Можем да се похвалим, че сме средноафриканска страна по този показател.

Кристиан Мир (директорът на “Репортери без граници”) каза в интервю по повод доклада, че

в България се констатират клеветнически кампании, поръчани от представители на властта.

В следващите няколко дни в сутрешни и вечерни блокове на водещи телевизии се изредиха да дефилират хора, близки именно до виновниците за това състояние на медиите, които обясняваха как били свободни, никой нищо не им забранявал да казват и т.н. Нямало проблем с медиите и словото, тия “Репортери без граници” били никои и едва ли не си измисляли. “Другата гледна точка” дори не присъстваше, макар иначе да е задължителна, когато срещу нещо смислено и вярно трябва да се хвърли “другата гледна точка” на някоя малоумна измислица. Нямаше кой да каже по телевизора: “Да бе, верно е това, тия репортери са напълно прави”. Едва ли е необходимо да се коментира повече.

Премиерът ни пък обясни, че не го интересува особено тая тема

и няма общо с нея и със ситуацията. Нищо не можел да направи. Поне да беше прочел библейските книги, в които пише “В началото бе словото”. Без да съм религиозен и вярващ, но по тия книги има заровени някои безусловни мъдрости, признавани от всички учения, доктрини, религии, политически движения, философии. Универсални, един вид. Та поне тия, универсалните, е добре да се знаят, пък ако ще и от религиозните книги. Словото е в началото, иначе следва разпад, разложение. На латински думата е corrumpo и се произнася „корупция“.

Като теглим чертата на всичкото това, излиза, че

само който изрича лъжи, има най-голямата свобода да ги говори.

Тези с лъжите се чувстват свободни. За тях е първото място в класацията. И това не е проблем на властта. Властта не е виновна за това – Кристиян Мир да си плещи глупостите колкото иска, по телевизора друго ни казаха. За лъжата има пълна свобода, за всичко останало – 111-то място, според някакви „немеродавни“ репортери. Властта е ОК с всичко това. Това е положението. Зловещо. Тоталитарно. Оруеловско.

Не съм сигурен дали Волтер се е познавал с Гьобелс, но се съмнявам. Все пак имат около 200 години разлика във възрастта.

About author

Николай Христов

Завършил е магистратура по „право” в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Практикуващ адвокат от 2008 г. Специализирал е в областта на търговското и гражданското материално и процесуално право. Има интереси в областта на икономиката и философията. Участва в събитията и обществените процеси по време и след протестите от 2013г. и е отдаден и на редица обществени каузи. Член на Института за свободен капитализъм „Атлас“.

Email адресът Ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.