Нашата Велика Отечествена

Нашата Велика Отечествена

4

 

Всяка държава от Европейския съюз трябва да спечели хибридната война срещу Русия на своя собствена територия. За българите това е Велика отечествена война.

Калин Манолов

Вече три години България си задава немислими след падането на комунизма въпроси. Например:

Накъде върви светът от февруари 2014 насам, когато Русия анексира Крим?

Могат ли вледеняващите се отношения между Запада и Русия да прераснат в световен конфликт?

Заплашена ли е България от това?

Враг ли ни е Русия?

Изтекли десетки секретни документи от македонското правителство, предадени на международния журналистически консорциум Organized Crime and Corruption Reporting Project в началото на юни 2017, поставят тези въпроси с още по-голяма сила. Според документите руски офицери от Службата за външно разузнаване и Главното разузнавателно управление на армията (ГРУ), съвместно със сътрудниците на посолствата на Русия, са влияели на вътрешната политика на Македония и на други балкански страни, за да не допуснат тяхното членство в НАТО. В документите се говори, че четирима агенти-офицери на ГРУ са координирали от София операциите в Македония. Тези операции се провеждат от руските тайни служби поне от 10 години без прекъсване. Българското контрараузнаване се прави, че не забелязва. Българските политици – още повече. По повод на горните твърдения

външният министър Екатерина Захариева роди умопомрачаващата формула „сведения има, доказателства няма“.

Като добавим очевидния опит да се възродят руските енергийни проекти през българска територия, което беше истинската цел на посещението на премиера Борисов в Турция навръх рождения му ден на 14 юни 2017, очевидно не можем да разчитаме на българските специални служби да противодействат на руската разрушителна политика на Балканите. Остават ни съюзните служби на НАТО, което прави членството на България в Алианса още по-безалтернативно.

Точно това дразни Русия най-много. Прокремълската пропаганда в Русия и извън нея често припомня думите на Роланд Рейгън от 1980 г.: „Ние печелим, те губят“. Постсъветска Русия се умори да „губи“, казват защтниците й. И дават удобни на Москва отговори на горните въпроси. Например: Западът от XVIII век прилага спрямо Русия „позорна политика на обсада“ и на нея не й остава нищо друго, освен да се защитава. Всичките съседи на Русия са привлечени или купени от Запада, затова искат да се присеъденият към НАТО и ЕС. Русия трябва да им попречи, иначе програмираното й пропадане никога няма да спре. Затова: Крим е наш! Украйна е „пътят към родината“!

Основна опасност за националната сигурност е хибридната война“, пишеше в Доклада за състоянието на българските въоръжени сили през 2014 г.

Хибридната война е по-опасна от тероризма – военното обяснение е, че това е така заради характера й: тя е по-непозната и не са тренирани противодействия, а и едва ли тези противодействия могат да бъдат универсални. Но още по-опасно е, че хибридната война вкарва противника в своята орбита и той започва да действа „огледално“, става предвидим, излага се на вражеския обстрел. Това е една от причините демократичния свят толкова трудно да противодейства на кремълската хибридна агресия. Друга причина е, че Западът се надяват на силата на демократичните си институции, които автоматично ще ги защитят. Трета: зависимостта от руски инвестиции или енергийни доставки. Русия не може да купи Германия, но може да купи Латвия. Да не говорим за България, където дори парите, с които се плаща на петата руска колона, са откраднати от българския данъкоплатец чрез завишени доставни цени на газа и безумни енергийни проекти, които никога няма да бъдат построени, но е важно да се направи първата им копка, за да потекат парите към комисионери и консултанти, свързани с най-висшия политически елит.

И накрая – хората не обичат да осъзнават, че ги манипулират. Затова им е трудно да повярват, че дълго и успешно ги лъжат.

За успеха на хибридната война в България има и много други причини, наслоявани с десетилетия. Затова практически нямаме официална позиция за Крим и Украйна след скандала с визията за националната ни сигурност 2020, в която военното министерство бе обявило Русия за заплаха за сигурността на България. Повече такива заключения няма да видим в официален документ на Министерството на отбраната. Няма да ги чуем и от о.з. ген. Румен Радев – нашият нов президент и върховен главнокомандващ. Преди дни той за пореден път се обяви срещу санкциите срещу Русия, каквито всъщност Западът никога не е налагал върху Русия като страна, а само на свързани с Кремъл войнствени олигарси, помогнали за анексията на Крим и създали „народните републики“ в Донецк и Луганск.

Но щом ще воюваме, трябва да сме добре подготвени. Трябва да си даваме сметка , че хибридните внушения са толкова ефикасни, защото достигат до големи групи хора: носталгиците по комунизма; любителите на конспиративни теории; убедените, че „всички са маскари“; търсачите на „алтернативни гледни точки“. Лъжите на хибридната пропаганда могат да бъдат разобличени пред част от тези хора, но трябва да им се говори на техния език. Включително буквално – преди две години Европейският фонд за демокрация излезе с голям доклад, в който препоръча да се създаде нещо като независима продуцентска компания, която да произвежда документални филми и програма на руски за рускоезични телевизионни канали. През ноември 2016 г. Европейският парламент прие стратегическа комуникация от ЕС за противодействие на пропагандата, насочена срещу него от трети страни. Като такава страна бе посочена Русия, а като недържавни субекти – Ислямска държава, Ал Кайда и други джихадистки терористични групи.

Международните усилия обаче ще останат безрезултатни, ако всяка страна от Европейския съюз не води хибридната война на своя територия. И не я спечели.

Една нова неправителствена организация – създаденият на 15 юни 2017 Атлантическият съвет в България, декларира, че смята да прави именно това. В своята първа декларация съветът остро критикува липсата на адекватна реакция от българските власти на информацията, че центърът на руската подривна дейност срещу държавите от нашия регион се намира в България. Отбелязва тревожния факт, че Русия предприе рязко увеличаване на своя Черноморски военен флот и недопустимо разшири военното си присъствие в Черноморския регион, и че това я превръща в реална заплаха за националната ни сигурност, както и за сигурността на югоизточния фланг на НАТО и Европейския съюз. От това следва логичния извод, че разпалената от Кремъл хибридна война трябва да бъде водена и спечелена ако не от службите и армията на България, то от нас, гражданите й. От опълчението.

Това е нашата Велика отечествена война.

 

 

 

.

 

About author

Калин Манолов

Магистър по журналистика и масови комуникации от СУ ”Св. Климент Охридски” с над двадесет и петгодишен опит като репортер, водещ и анализатор в Радио „Свободна Европа”, Българското национално радио, Дарик радио, Телевизия „Европа” и печатни медии. Автор и водещ на предаването „Видимо и невидимо” по тв България он еър. Председател на Управителния съвет на Института за свободен капитализъм „Атлас”.

Email адресът Ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.