Нашата Велика Отечествена

Нашата Велика Отечествена

93 views
3

 

Всяка държава от Европейския съюз трябва да спечели хибридната война срещу Русия на своя собствена територия. За българите това е Велика отечествена война.

Калин Манолов

Вече три години България си задава немислими след падането на комунизма въпроси. Например:

Накъде върви светът от февруари 2014 насам, когато Русия анексира Крим?

Могат ли вледеняващите се отношения между Запада и Русия да прераснат в световен конфликт?

Заплашена ли е България от това?

Враг ли ни е Русия?

Изтекли десетки секретни документи от македонското правителство, предадени на международния журналистически консорциум Organized Crime and Corruption Reporting Project в началото на юни 2017, поставят тези въпроси с още по-голяма сила. Според документите руски офицери от Службата за външно разузнаване и Главното разузнавателно управление на армията (ГРУ), съвместно със сътрудниците на посолствата на Русия, са влияели на вътрешната политика на Македония и на други балкански страни, за да не допуснат тяхното членство в НАТО. В документите се говори, че четирима агенти-офицери на ГРУ са координирали от София операциите в Македония. Тези операции се провеждат от руските тайни служби поне от 10 години без прекъсване. Българското контрараузнаване се прави, че не забелязва. Българските политици – още повече. По повод на горните твърдения

външният министър Екатерина Захариева роди умопомрачаващата формула „сведения има, доказателства няма“.

Като добавим очевидния опит да се възродят руските енергийни проекти през българска територия, което беше истинската цел на посещението на премиера Борисов в Турция навръх рождения му ден на 14 юни 2017, очевидно не можем да разчитаме на българските специални служби да противодействат на руската разрушителна политика на Балканите. Остават ни съюзните служби на НАТО, което прави членството на България в Алианса още по-безалтернативно.

Точно това дразни Русия най-много. Прокремълската пропаганда в Русия и извън нея често припомня думите на Роланд Рейгън от 1980 г.: „Ние печелим, те губят“. Постсъветска Русия се умори да „губи“, казват защтниците й. И дават удобни на Москва отговори на горните въпроси. Например: Западът от XVIII век прилага спрямо Русия „позорна политика на обсада“ и на нея не й остава нищо друго, освен да се защитава. Всичките съседи на Русия са привлечени или купени от Запада, затова искат да се присеъденият към НАТО и ЕС. Русия трябва да им попречи, иначе програмираното й пропадане никога няма да спре. Затова: Крим е наш! Украйна е „пътят към родината“!

Основна опасност за националната сигурност е хибридната война“, пишеше в Доклада за състоянието на българските въоръжени сили през 2014 г.

Хибридната война е по-опасна от тероризма – военното обяснение е, че това е така заради характера й: тя е по-непозната и не са тренирани противодействия, а и едва ли тези противодействия могат да бъдат универсални. Но още по-опасно е, че хибридната война вкарва противника в своята орбита и той започва да действа „огледално“, става предвидим, излага се на вражеския обстрел. Това е една от причините демократичния свят толкова трудно да противодейства на кремълската хибридна агресия. Друга причина е, че Западът се надяват на силата на демократичните си институции, които автоматично ще ги защитят. Трета: зависимостта от руски инвестиции или енергийни доставки. Русия не може да купи Германия, но може да купи Латвия. Да не говорим за България, където дори парите, с които се плаща на петата руска колона, са откраднати от българския данъкоплатец чрез завишени доставни цени на газа и безумни енергийни проекти, които никога няма да бъдат построени, но е важно да се направи първата им копка, за да потекат парите към комисионери и консултанти, свързани с най-висшия политически елит.

И накрая – хората не обичат да осъзнават, че ги манипулират. Затова им е трудно да повярват, че дълго и успешно ги лъжат.

За успеха на хибридната война в България има и много други причини, наслоявани с десетилетия. Затова практически нямаме официална позиция за Крим и Украйна след скандала с визията за националната ни сигурност 2020, в която военното министерство бе обявило Русия за заплаха за сигурността на България. Повече такива заключения няма да видим в официален документ на Министерството на отбраната. Няма да ги чуем и от о.з. ген. Румен Радев – нашият нов президент и върховен главнокомандващ. Преди дни той за пореден път се обяви срещу санкциите срещу Русия, каквито всъщност Западът никога не е налагал върху Русия като страна, а само на свързани с Кремъл войнствени олигарси, помогнали за анексията на Крим и създали „народните републики“ в Донецк и Луганск.

Но щом ще воюваме, трябва да сме добре подготвени. Трябва да си даваме сметка , че хибридните внушения са толкова ефикасни, защото достигат до големи групи хора: носталгиците по комунизма; любителите на конспиративни теории; убедените, че „всички са маскари“; търсачите на „алтернативни гледни точки“. Лъжите на хибридната пропаганда могат да бъдат разобличени пред част от тези хора, но трябва да им се говори на техния език. Включително буквално – преди две години Европейският фонд за демокрация излезе с голям доклад, в който препоръча да се създаде нещо като независима продуцентска компания, която да произвежда документални филми и програма на руски за рускоезични телевизионни канали. През ноември 2016 г. Европейският парламент прие стратегическа комуникация от ЕС за противодействие на пропагандата, насочена срещу него от трети страни. Като такава страна бе посочена Русия, а като недържавни субекти – Ислямска държава, Ал Кайда и други джихадистки терористични групи.

Международните усилия обаче ще останат безрезултатни, ако всяка страна от Европейския съюз не води хибридната война на своя територия. И не я спечели.

Една нова неправителствена организация – създаденият на 15 юни 2017 Атлантическият съвет в България, декларира, че смята да прави именно това. В своята първа декларация съветът остро критикува липсата на адекватна реакция от българските власти на информацията, че центърът на руската подривна дейност срещу държавите от нашия регион се намира в България. Отбелязва тревожния факт, че Русия предприе рязко увеличаване на своя Черноморски военен флот и недопустимо разшири военното си присъствие в Черноморския регион, и че това я превръща в реална заплаха за националната ни сигурност, както и за сигурността на югоизточния фланг на НАТО и Европейския съюз. От това следва логичния извод, че разпалената от Кремъл хибридна война трябва да бъде водена и спечелена ако не от службите и армията на България, то от нас, гражданите й. От опълчението.

Това е нашата Велика отечествена война.

 

 

 

.

 

About author
Профилна снимка на кmanolov

Калин Манолов

Магистър по журналистика и масови комуникации от СУ ”Св. Климент Охридски” с над двадесет и петгодишен опит като репортер, водещ и анализатор в Радио „Свободна Европа”, Българското национално радио, Дарик радио, Телевизия „Европа” и печатни медии. Автор и водещ на предаването „Видимо и невидимо” по тв България он еър. Председател на Управителния съвет на Института за свободен капитализъм „Атлас”.

Коментари
 • Димитър Димитров (старши)#1

  юли 4, 2017

  Попаднах на статията почти случайно, но вече ще следя мястото, защото има интересни автори и статии..
  Кое е първото, което се набива на очи? Инджовизма!
  Взети факти от тук от там, като подкрепа на тезата в статията. Веднага става видно, че Манолов няма понятие от мрежи, хакерство и хибридни войни. От това следва, че използва и припознава чужди внушения, което намалява стойността на разсъжденията в статията.
  Второто нещо, което прави впечатление е начина на писане за действията по казуса Крим. Въпреки декларацията, че “лошите са управляващите на Русия, а не самата Русия, навсякъде за споменатите “враждебни действия” било и в хибридни война, се говори само за Русия, вместо Путин и неговия екип.
  Дали това е стилова особеност на изразяване в статията? Едва ли.
  Покрай всеизвестните факти се пробутват и внушения, които волно или не, недвусмислено насаждат извода за умисъл, умисъл с корен, дълбока мотивация според чужда или лична причина, избиваща в едва сдържана омраза. Това не е професионално (и интересно). Писането на статии от омраза не е полезно освен за психо разпускане на автора. Очаквам, тезата, стил и факти, които са убедителни и недвусмислени.
  Разсъжденията за хибридни война, изложени в тази статия са неудачни затова, поставям оценка 3.50 и очаквам нещо по-качествено и смислено.
  Ваш заинтригуван читател,
  Димитър Димитров

  Отговор
  • Профилна снимка на кmanolov

   кmanolov#2

   юли 4, 2017

   А от висотата на какъв специалист пишете оценки?

   Отговор
   • Димитров#3

    юли 5, 2017

    От висотата на специалист израстнал подобно на вас, придобил самочувствие не от знания, а от пребиваване във времето на дадена служебна позиция. В България е така, някой дето нищо не разбира е заврян от съдбата в дупка и той започва да пише статии, пише, седи, пише… и така 25 години. Това дали статиите имат смисъл и полезност няма значение, важното е че времето тече и … след 25 години писане, в CV-то гордо се попълва “с над 25 годишен опит” в писане на статии, политолог, социолог. Примери освен вашето израстване като специалист има много. Ето да речем, прекрасната лора Крумова, спусната като парашутист в предаването на каръка (заради Златев) Коритаров. Лора пребивава 10 години на екрана, набива се в очите и ето… тя стана специалист водещ, има си предаване, нищо че две правилни изречения не може да каже.
    Същото е с онова нискочелото наречено Венета Райкова, вря се по телевизиите, скандализира с тъпотии в предаването си и ето и тя днес е голям специалист с опит (гоуем експириънс).
    Но да се върнем на Мнаолов.
    Някой подобен Мега Ум от “анализаторите” въведе нищо не значещото понятие “хибридна война”. Този термин обаче, е много удобен за използване, когато трябва да се поругае или обвини някой, но без факти и доказателства.
    Защо Манолов се дъни, когато се включва в област, от която не разбира е въпроса?
    Аз се включих в коментарите, защото не мога да понасям да се пишат явни глупости и тъпотии без реални факти (публикувайте един лог на IP-та от където е доказано че е правена атака от руснаци). Да де, да, няма… ето това е типичен пример за злепоставяне…
    В същност, когато имаше най-голямото хакерско нападение върху мрежите, в началото на тази година и края на миналата, обвиненията бяха измислени много бързо и отправени само за няколко часа. В конкретния случай бяха обвинени служби на Русия. Бреей, е как така хем не може да бъде проследено нападението, а 2 часа след началото, вече имаше статии, как това се прави от Русия.
    Но ОК, хората пишат.
    По онова време аз едва удържах фронта на мрежовите ресурси, които управлявах и мога с часове да пиша, от къде и как ставаха атаките, но въпреки голямия опит който имам, никога не бих отсякал кой е автора им (но хора като Манолов нямат проблеми с такъв свян).
    Първите хакерски атаки дойдоха от към Украйна и Холандия. Много мрежови администратори, буквално изключваха достъпа от цели мрежи в Европа. Втората вълна на атаки дойде от Китай и САЩ. Масово сървъри от западното крайбрежие на САЩ плющяха нашите машини и бяха много упорити.
    Освен техническия аспект на тезата, кой е автора на хакерските атаки и използването на глупавия термин “хибридна война”, можеше да се напънете, поне колкото за проект на студент, и да направите статия за неуместността на използването на термина “хибридна война”, защото той е виртуално обвинение без основа.
    Като много знаещ от СУ, и с голям опит в статиите, опитайте да разберете следното…
    Над 40% до 60% от инфраструктурата на Германия, за високоскоростен интернет и доставка на услуги е в корпорации, които се притежават от руски инвеститори. Подобно е положението в Холандия. Намерете си го в мрежата… разискване на доклад в германския парламент, относно заплахата за националната сигурност, в следствие на това, че комуникациите на Германия се управляват от руснаците. Бързо възникналия въпрос е, те идиоти ли са за да се съботират сами и да си причинавят финансови загуби?
    В същност, вие като специалист по хибридизацията (но не sp3), вероятно знаете за най-голямата европейска търсачка “Ядро”, която практически е навсякъде в Европа, но не обслужва крайни клиенти. Напишете нещо експертно да му се зарадваме?
    Нерядко, натъквал съм се на нещо странно. Покрай голями машини на Гугъл, работят сървъри, които имат странно чоплещо поведение. Колкото повече ги изилираш и блокираш, те упорито, през Исландия, Сингапур или Тайван, пак налитат да с врат… и всичко това води началото си от Силиконовата долина и, вероятно от едни “демократични служби”.
    Та така Манолов. Не се врете в материя, която не разбирате. Проверявайте си източниците и не се доверявайте на жените от трамвая, които все нещо интересно си бърборят.

    Отговор
    • Профилна снимка на кmanolov

     кmanolov#4

     юли 24, 2017

     За да не се вра в материя, която не разбирам, ви оставям на сладка приказка в някой отремонтиран МиГ.

     Отговор

Email адресът Ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани*