Хубава работа, ама циганска

Хубава работа, ама циганска

312 views
1

Докато държавата не се оттегли от социалната политика, нито полицията ще иска да влезе в гетата, нито жителите им ще могат да излязат оттам.

Калин Манолов

Проблемът с Асеновград, както и предишният проблем с Гърмен, както и бъдещият проблем – например със Столипиново (защото нали не мислите, че проблемите ще спрат дотук?) – е държавен. Не етнически, не политически, не социален, не предизборен, а държавен. Което означава – всичко това заедно и доста повече. Създала проблема, държавата обаче не позволява на единствения, който може, да го реши. Това е  пазарът.

Докато има много държава и малък пазар, ще има и много проблеми. Сега в Асеновград, после и в други градове. 

В опит да реши „циганския въпрос“, преди 70 години комунистическата държава създаде циганския проблем. Според статистика на БКП през 1946 г. циганите в България са 170 011 души. Били са номади, докато комунистическите плановици не решават да променят коренно начина им на живот, като ги заселват в различни райони на страната. Каракачаните например, около 20 000 семейства от Дунавската равнина, получават държавна земя и кредити за построяването на жилища. В резултат се създават гета в 160 от общо 237 града и в 3 000 от общо 5 846 села. Откъсването на този етнос от естествения му начин на живот и насилствената „интеграция” в чужда за него среда, го насърчава да прехвърли грижата за собственото си оцеляване и продуктивност в ръцете на държавата. Така постепенно се създава половинмилионна етнически хомогенна група, приучена на мързел и ползваща се с колективни права.

Накратко: първоизточник на проблемите с циганската неграмотност, безработица и престъпност, е държавната намеса в личния живот на хората. От битовата престъпност най-ефикасно може да се пазим сами и с оръжие. Точно затова държавата не ни го позволява. Докато законите закрилят престъпниците, защото те и държавата са си социално близки, само „Колт“ ще може да изравнява законопослушните граждани с престъпниците. 

Що се отнася до безработицата и неграмотността, ако продължава „да се бори“ с тях както досега, държавата със сигурност ще ги увеличи. Разбира се, има начин и да ги намали, но само ако ограничи  част от собствената си власт да преразпределя нашата собственост. Защото помощите и детските ги плащаме ние. При това безсрочно. През 2006 г. срокът за получаване на социални помощи за безработни лица в трудооспособна възраст бе година и половина, през 2008 г. стана година, после половин година, но през 2011 г. ограничението отпадна, за да не загубят получаващите помощи лица „основното си средство за препитание“. Не знам дали още е така и колко точно цигани – професионални безработни има, но знам, че е

крайно време това политкоректно и доста скъпо струващо статукво да се промени.

Според Агенцията за социално подпомагане през 2015 година в България всеки месец са подпомагани 53 235 семейства, като безработните сред тях са 56 435 души. Който не е безработен, сигурно е дете. Което ни води до другата доходна професия за етноса – професията „майка“, и още по-точно – малолетна майка. Може да е циганска традиция, но е против българските закони 12-15 годишни девойки да раждат. И да им плащаме за това по 100 лв. детски месечно до навършване 1 година на дете ( след първата година тези 100 лв. месечно се дават като социална помощ); плюс 35 лв. детски месечно до навършване пълнолетие  на детето; плюс 20 лв. детски месечно от партия „Евророма“; плюс още 2,15 лв. месечно допълнителна помощ за достигане на семейния Диференциран минимален доход по Закона за социалното подпомагане. С еднократните помощи, разпределени на годишна база, а именно: 150 лв. еднократна помощ за бременност; 250 лв. едократна помощ за раждане на първо дете; 284 лв. еднократна енергийна помощ; до 325 лв. „кратна помощ“, за посрещане на инцидентни обстоятелства; 4 пъти  в годината хранителни помощи – месечният доход на 12-13 годишната циганска майка е около 240 лв. Нищо чудно сметките ми да са остарели и мургавата Жулиета да си докарва повече на месец. Нещата не се променят, ако малолетните майки получават помощите си в натура вместо в брой.

Помощите за професионални майки и професионални безработни или трябва незабавно да бъдат спрени,

или да се обвържат с определена степен на образование, желателно поне основно. 

Всички тези и други мерки за съкращаване на социалната система обаче няма да проработят при сегашния пазар на труда, тъй като по-голямата част от циганското население е неграмотно и нискоквалифицирано. Единственият начин да се създадат нови работни места, които не изискват квалификация, е да се премахване минималната работна заплата, да се спрат субсидиите за „насърчаване” към заетост и да се намалят осигуровките.

След като държавата се оттегли от социалната политика, в китните цигански гета вместо полицаи може да влязат инвеститори.

След това може да се прекрати и строежа на нови цигански жилища с държавни средства като мезонетите в Столипиново, блок 20 в Ямбол, виетнамските общежития в Красна поляна. Сега само за няколко месеца обитателите им ги разбиват, превръщат ги в бунище, предават всичко метално за вторични суровини, а с паркета и вратите се топлят по една проста причина – жилищата не са техни. Ако са ги купили или наели, трагедията на общата собственост със сигурност ще бъде избегната.

Дотогава нито полицията ще иска да влезе в гетата, нито жителите им ще могат да излязат оттам.

About author
Профилна снимка на кmanolov

Калин Манолов

Магистър по журналистика и масови комуникации от СУ ”Св. Климент Охридски” с над двадесет и петгодишен опит като репортер, водещ и анализатор в Радио „Свободна Европа”, Българското национално радио, Дарик радио, Телевизия „Европа” и печатни медии. Автор и водещ на предаването „Видимо и невидимо” по тв България он еър. Председател на Управителния съвет на Института за свободен капитализъм „Атлас”.

Коментари
 • Питащият#1

  юли 3, 2017

  Големи глупости си написал . Ако не беше тоталитарната държава , ако бяхме се паднали на Чърчил , а не на Сталин, циганите щяха да са много повече . Разликата може би щеше да бъде, че щяха много по-рано да са плъзнали из Европа И не е вярно че всичките са били номади . Урбанизацията , феминизацията и застаряването на българите щяха да са като тези в Гърция, а циганите щяха да се множат и без детски надбавки както го правят тези 80 милиона номади подобни на тях в съвременна Индия . Тяхната култура и манталитет са първопричината , а не социалните грижи , които действително са мизерни у нас, но щедри в Германия . Нали правилата уж са едни и същи за тях и българите . Колко българки превръщат раждането на деца в професия? Иначе съм съгласен, че трябва да се поставят условия , но те трябва да са навсякъде из Европата еднакви и в интерес на бъдещето на децата .Децата нямат заслуга нито вина за това че са цигани. Впрочем и родителите им също . Искаш ли да видиш циганска фирма . http://luxury77.com/firm/sladkarski_ceh_sunivers Има и такива . Гета има из цяла Европа и дори в Брюксел, както и в САЩ . Дали само противната на либертарианците социална политика е отговорна за тях.

  Отговор
  • Профилна снимка на кmanolov

   кmanolov#2

   юли 4, 2017

   Абсурдно е да благодарите за каквото и да било на една тоталитарна държава, особено комунистическа. Цигани има навсякъде по света, но когато има закони, които се спазват, “манталитетът” им няма значение. А където държавите не им “решават проблема”, проблем с тях практически няма.

   Отговор
 • Борислав#4

  юли 21, 2017

  Защо ни лъжете, Манолов? Политкомисарският ви пазарноанархистичен бяс е умилителен, особено когато го ползвате вместо аргумент. Няма проблем с циганите там, където самите тях няма или са в абсолютно незначителен брой. Тезата ви е пълна нула! Там където са много, по исторически причини, няма как да ни дадете пример за решение. Дайте да видим една държава с общо взето решен проблем, която да не прилага силно социални мерки.
  Решението да ги стреляме ли? Колко умно и практично!

  Отговор
  • Профилна снимка на кmanolov

   кmanolov#5

   юли 24, 2017

   Политкомисарско, даже сталинистко решение,е вашето: няма човек, няма проблем 🙂 Всеки социален проблем има решение – и то трябва да започне именно от там, като ограничи възможността различни „доброжелатели” и „правозащитници” да осигуряват колективни права и привилегии за която и да било малцинствена група, независимо дали е етническа или социална. Трябва да се гарантира и улесни правото на всеки гражданин да притежава лично оръжие, за да защитава себе си и своята собственост. А практическото прилагане на тези закони трябва да се извърши от преструктурирана съдебна система. Досега крилата се под чадъра на колективните права закриляна престъпност, трябва да понесе персонална отговорност за деянията си. Това, плюс възможността всеки гражданин да притежава лично оръжие, за да защити себе си, семейството и собствеността си от посегателства, ще намали драстично битовата престъпност. Следващата стъпка за интеграцията на циганското малцинство е премахването на незаконните гета и прекратяването на строежи на нови жилища с държавни средства. А иначе ще ви дам пример със САЩ. Най-близък аналог до махалите са индианските резервати. След като в началото на 70-те години подават молба да бъдат извадени от списъка на рецепиенти на държавни помощи, индианците от племето Чоктау получават нечувана до този момент свобода. Възползвайки се от привилегиите, дадени им от Щатската конституция (индианците не се облагат с данъци), те бързо се ориентират към частната инициатива. Нямат социални помощи, социално строителство, пет годишни планове и държавни програми за интеграция. Вместо това има редица частни предприятия, граждански инициативи в образованието и медицината. На територията на резервата има училище, контролирано директно от родителите. Днес племето е един от най-големите работодатели в щата Мисисипи и управлява 19 предприятия с над 7800 служители. Благодарение на “Закона за регулиране на индианския хазарт”, който дава свобода на индианците да установяват собствени казина, независими от щатските регулации, днес на територията на резервата се намира най-големият индиански хазартен курорт. Та има начин и без държавата, както виждате.

   Отговор

Email адресът Ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани*