Защо Ахмед Доган реши да се прави на патриот?

Защо Ахмед Доган реши да се прави на патриот?

1

Какво показва логическия анализ на последната публична изява на Доган?

проф. Мартин Табаков
Писмото на Доган има своя предистория – и то не в България. В Русия отдавна битува великоруската идея за Имперско величие. Част от нея е включването на Балканите в руската зона на влияние. Това е била и основната цел на Руско-турската война, чрез която Русия се опитва да направи територията на бъдеща България „Задунайская губерния“, но великите сили се противопоставят на плана. Все пак (царска) Русия запазва значително влияние у нас.

След болшевишкия октомврийския преврат влиянието на Русия у нас отслабва. Сталин обаче последователно използва максизма-ленинизма като средство за осъществяване на великоруската идея. И

след Втората световна война великоруската идея се осъществява под формата на „социалистически блок“.

С разпадането на СССР се разпадна и империята – колониите се насочиха към по-културния и икономически проспериращ Европейски съюз. Дойде ред на Путин да реабилитира великоруската идея. Освен левите движения на Запад, той използва и други, основно псевдонационалистически организации (парадокс – уж патриоти, а действат страната им да стане отново васал и колониална държава!). Активно се използва и религията – източното православие, като манипулацията стига до там, че другите християнски вероизповедания (вкл. католицизма!) се определят като “нехристиянски“!
Сериозен опит за въвличането на България в новата великоруска орбита бе връщането на Симеон и избора му за премиер 2001-2005 г. Но се оказа, че бившия цар “играеше” и за Европа…

През 2013 г. започна добре организирано, подплатено със значителни средства, активно мероприятие за сваляне на предимно проевропейския ГЕРБ. И то успя. Изглежда са планирали вариант „Тимошенко“ – скалъпване на дело и вкарване в затвора на основни фигури от опонентите си (започнаха с Цветанов). Задачата трябваше да бъде изпълна от Пеевски. Но избързаха – тоталитарното мислене на КГБ-агентурата подцени гражданската активност.

Сега отново са се активизирали по следния сценарий:

– Замяна на по-умереното ръководство на БСП (гледащо и към Европа) с откровени путински марионетки – успешно!
– Печелене на президентските избори от путински агент – успешно!
– Дестабилизиране на правителството – успешно!
– Оставка на правителството (използвайки егото на Борисов и неговото бабаитско самочувствие! – нямаше никакви причини за оставка на правителството, то беше стабилно) и предсрочни избори – успешно

– Атаки чрез прокуратурата над министри, основно от Реформаторски блок
– Разбиване на проевропейските партии, които биха подкрепили ГЕРБ – първо на РБ, а после и чрез “Да, България”, отказала коалиция с „Нова република“ – така през 2013 разбиха „Синята коалиция!  Засега и този ход изглежда успешен – има голяма вероятност и трите с по 3% да не влязат в НС.
– Активна манипулация чрез поръчкови социологически агенции – нарочно вдигат процентите на тази  партия, която има най-малък  шанс да влезе, за да се гласува за нея, а намаляват процента на другите, за да не влезе никоя – успешно!
– Обединение на представящите се за “патриоти“ пропутински партии – успешно!
– Вкарване на нов играч – Марешки, икономическа подкрепа за него, така че да продава на ниски цени – успешно!
– Активна манипулация чрез медиите и хвалене  на псевдопатриотите и “Воля”  –  успешно!
– Обединение на Пропутинската АБВ с „21“ – успешно!

И в резултат –  

създаване на силно антиевропейско мнозинство в 44-тото Народно събрание:

БСП – Воля – ДПС,  или БСП- псевдопатриотите – АБВ – Воля.

Но нещата се пообъркаха – изглежда че АБВ+21 няма да влезе в НС. Може би и непубликувани изследвания показват, че една или две от проевропейските партии може да минат 4%-та бариера. Появи се и нов играч – ДОСТ, който (с Ердоганска подкрепа) може да влезе в Народното събрание, че и да отнеме 4-5 % от ДПС. Тогава ДПС да няма да има достатъчно депутати за коалиция БСП-ДПС-Марешки.  А след като АБВ не влезе,  може и за другия вариант: коалиция БСП — псевдопатриоти – Марешки, да няма достатъчно депутати!

Така сценарият се разваля и се налага да скалъпват нова коалиция: БСП-ДПС-Псевдопатриоти – Марешки.

Но как да оправдаят странната коалиция псевдопатриоти-ДПС?

Като агентът на ДС и КГБ Сава, правещ се на турски агент, подава ръка на псевдопатриотите. Така общественото мнение се подготвя за противоестествено обединение.

About author

Мартин Табаков

Мартин Табаков Магистър по математическа логика от СУ „Св. Кл. Охридски“. Доктор на философските науки от БАН, професор по логика. Научни интереси в областта на философията, логиката, философията на познанието, политологията. Главен редактор на сп. „Философски алтернативи“, издание на Института за изселдване на обществата и знанието при БАН.

Email адресът Ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.