Половин век от смазването на Пражката пролет

Половин век от смазването на Пражката пролет

0

Днес отбелязваме един мрачен юбилей – 50 години от смазването на Пражката пролет, започнала на 5 януари 1968 и завършила на 20 август същата година с окупацията на страната от войски на Варшавския договор. В дирижираната от Москва операция „Дунав“ участват около половин милион военнослужещи, авиация и над 5000 танка и бронетранспортьори на армиите на СССР, ГДР, Полша, Унгария и НРБ. Те нахлуват на 21 август 1968 в чешката столица Прага, за да смажат заплашващия господството на Москва „социализъм с човешко лице“, който включва политическа демократизация и внасяне на пазарни механизми в колабиращата „планова“ икономика. Българското участие в инвазията е сравнително скромно – два моторизирани пехотни полка от Елхово и Харманли с обща численост 2200 души. Държим обаче два печални рекорда – България е била първата страна, настояла за военна интервенция в Чехословакия преди половин век, бяхме и последната, която се извини за участието си в потушаването на Пражката пролет – с решение на парламента през 1990 г. и по-късно по време на президентската визита на президента Петър Стоянов в Прага през 1997 г.

По повод 40-годишнината от смазването на Пражката пролет (2008), всички  държавни глави и правителства на страните, участвали в интервенцията, поднесоха своите извинения на чешкия и на словашкия народ. Извини се престарелият генерал Ярузелски, извини се дори руският президент Путин. Годишнината от този паметен порив на чехите и словаците за свобода и независимост бе отбелязан в цяла Европа. Единствената страна от бившите интервенти, която запази гробно мълчание, беше България. Тогавашният  президент Първанов и премиерът Станишев се направиха, че не са чували за тези събития. 

Кой искаше истината да остане скрита?

About author

Калин Манолов

Магистър по журналистика и масови комуникации от СУ ”Св. Климент Охридски” с над двадесет и петгодишен опит като репортер, водещ и анализатор в Радио „Свободна Европа”, Българското национално радио, Дарик радио, Телевизия „Европа” и печатни медии. Автор и водещ на предаването „Видимо и невидимо” по тв България он еър. Председател на Управителния съвет на Института за свободен капитализъм „Атлас”.

Email адресът Ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.