“За да не дойдат комунистите на власт”

“За да не дойдат комунистите на власт”

Избор на редактора
1 views
0

ГЕРБ 10 години управлява по комунистически

Николай Христов

Онзи ден попаднах на едно телевизионно участие на представител на мозъчния тръст на ГЕРБ. Някакъв шеф на институт за напоителни системи, който разви интересна теза. ГЕРБ, видите ли, били реформатори. Те много искали да правят реформи, обаче имало огромна съпротива на всякакви нива и това ги спирало. И тук възниквала дилемата: дали да направят болезнените реформи, от които страната има нужда и “да се похарчат”, след което “да дойдат комунистите”, или да не правят реформи в името на това “да не дойдат комунистите”. Та правилното, според напоителния институтски господин, било да не се правят реформи на тази цена. Та, те десет години са десни, и все още са десни, обаче не смеят една елементарна дясна реформа да направят, “за да не дойдат комунистите” …

Не съм сигурен дали този човек сам осъзнава безумието на тази теза, дали действително я мисли, или

просто оправдава безвремието на управлението на партията му. Десет години!

“За да не дойдат комунистите”, ГЕРБ ще управляват по комунистически! Това ни се казва и нищо по-малко. Защото неправенето на реформи е точно това. Когато системите са комунистически и ти не ги реформираш, нищо друго не следва като логически извод. С други думи – ние, ГЕРБ, сме новите комунисти, “за да не дойдат комунистите”. Какво е значението кой управлява, когато страната функционира с наследените от комунизма механизми и системи, които не се реформират? По-малко се краде ли? Поколенията се възпитават в нещо различно ли? Каква точно е разликата с комунистите, които също няма да правят реформи и ще управляват същите нереформирани системи, по същия начин?

За десетината години управление на ГЕРБ, България се свлече от мястото си сред страните с (почти)функционираща демокрация до страна с (почти)нефункционираща такава. И това го казва западът. Не го казвам аз. Само че от ГЕРБ му отговарят с комунистическата пропаганда за “разложения запад”, който няма авторитет да дава такива оценки.

Впрочем, самият факт, че човек с такъв профил – тежко необразован и доскоро търкащ подсъдимите скамейки, вместо да отговаря за кокошкарските си “бизнесначинания” от миналото, днес е по всички телевизии и обяснява кое е законното и кое е моралното, сам по себе си е показателен резултат на това десетгодишно разложение. Същият тип хора и след 1944-та раздаваха оценките за законност и моралност.

“За да не дойдат комунистите”, ГЕРБ се превърнаха в тях. Ако изобщо някога са били нещо друго.

Създадоха си етична система, която действително не им позволява да схванат кое е редно и нередно. Аз съм убеден, че тези хора с апартаментите наистина са убедени, че не са извършили нищо нередно. Те не са го вършили със съзнанието, че вършат нещо нередно. Сигурен съм в това, защото, за да знаеш, че нещо е нередно, се изисква да имаш изградена някаква морална система, която да ти го подскаже. Те нямат такава. Тяхната е като тази на комунистите, чиито престъпления са вършени с убеждението за това, че не се върши нищо нередно. Те наистина нямат никаква представа какво са правили с тия апартаменти и какъв е проблемът. Искреността им в това отношение се вижда по изявите им. Мога да я разпозная, защото съм срещал доста такива хора в практиката си – наистина убедени, че не са нарушили подписан от тях договор, че не са извършили някакво нарушение, че не са постъпили непочтено. Защото им липсва изграден ориентир за това.

Вместо реформи, “за да не дойдат комунистите”,

ГЕРБ си създадоха репресивна машина, която спокойно може да се конкурира с тази на комунистическия режим.

Днес тя се стоварва с цялата си сила не върху апартаментаджиите, за които няма да намери нищо (гарантирам!), а върху насочилите вниманието към проблема. Създадоха си и пропагандна машина, която също спокойно може да се конкурира с тази на комунистическия режим и която също се стоварва върху насочилите вниманието към проблема, неспирайки да громи пътьом и “лошия запад”, за да няма кой да му повярва на оценките за развитието на страната ни по отношение на демокрацията, пазарната икономика, медийната среда, върховенството на правото.

Та, комунистите “не дойдоха”. Още преди десет години “не дойдоха”. По същия начин, както “не дойдоха” и през 44-та. А резултатите от това вече са “стабилни” и “видими” …

About author

Николай Христов

Завършил е магистратура по „право” в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Практикуващ адвокат от 2008 г. Специализирал е в областта на търговското и гражданското материално и процесуално право. Има интереси в областта на икономиката и философията. Участва в събитията и обществените процеси по време и след протестите от 2013г. и е отдаден и на редица обществени каузи. Член на Института за свободен капитализъм „Атлас“.

Email адресът Ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.