Декларация за правата

Декларация за правата

0

Първите десет поправки на Конституцията на САЩ, известни като „Декларация за правата”, ратифицирани от щатите и влезли в сила на 15 декември 1791 г. Макар федералното правителство да е задължено с други членове на Конституцията да спазва „неотменимите човешки права на живот, свобода и стремеж към щастие”, Декларацията за правата гарантира, че никое мнозинство няма да нарушава или отменя индивидуалните права на гражданите

  1. Конгресът не може да приема закон, който зачита установяването на религия, или забраняване на свободното й упражняване, или ограничаване на свободата на словото или на печата, или на правото на хората мирно са се събират и да се обръщат с петиции към правителството, което да удовлетвори техни оплаквания.
  1. Понеже за сигурността на една свободна държава е необходимо добре организирано опълчение, правото на хората да притежават и носят оръжия не може да бъде нарушавано.
  1. Никой войник не може в мирно време да бъде разквартируван в ничий дом без съгласието на собственика, нито по време на война, ако не е по начин, установен със закон.
  1. Правото на хората да бъдат защитени тяхната личност, техният дом, документи и лични вещи срещу необосновани обиски и конфискации не може да бъде нарушавано и не могат да се издават съдебни постановления за това освен при наличие на достатъчно основания, подкрепени от клетва или от тържествена декларация, и с конкретно описание на мястото, което подлежи на претърсване, и лицата, които подлежат на арестуване, или нещата, които подлежат на конфискация.
  1. Никой не може да бъде привлечен да отговаря за углавно или друго позорно престъпление, ако няма повдигнато обвинение или обвинителен акт от разширен съдебен състав, с изключение на случаите, възникнали в сухопътните или морски въоръжени сили, или в народното опълчение по време на действителна служба, във време на война или обществена опасност. Никой не може да бъде съден два пъти за едно и също престъпление, нито може да бъде принуден да свидетелства срещу себе си, нито да бъде лишаван от живот, свобода или собственост, без надлежната законова процедура; нито без справедливо обезщетение може частна собственост да бъде отнемана за обществено ползване.
  1. При всички наказателни преследвания обвиняемият има право на бърз и открит съдебен процес, с безпристрастен съдебен състав от щата и района, където е извършено престъплението; който район трябва да е предварително установен със закон, и да е информиран за същността и причината на обвинението; да се устрои очна ставка със свидетелите срещу него; да се ползва от принудително довеждане в съда на свидетели в негова полза, и да се ползва от помощта на адвокат за своята защита.
  1. При дела от обичайното право, когато стойността на спора е над двадесет долара, трябва да се запази правото процесът за бъде решен от съдебни заседатели и никое дело, разгледано от тях, не трябва да бъде преразглеждано в друг съд на Съединените щати, освен съгласно правилата на обичайното право.
  1. Прекомерни гаранции не могат да се искат, нито да се въвеждат непосилни глоби, нито да се налагат жестоки и необичайни наказания.
  1. Изброяването в конституцията на определени права не трябва да се тълкува като отричане или пренебрегване на други права, които принадлежат на народа.
  1. Правата, които не са делегирани на Съединените щати от Конституцията, нито са забранени от нея за отделните щати, се запазват съответно за щатите, или за народа.

 

Превод: Атанас Лолов

 

About author

Институт за свободен капитализъм "Атлас"

Институтът за свободен капитализъм “Атлас” е независимо и неполитическо сдружение, което си поставя идеални цели. Създаден в София на 25 март 2010 г., Благовещение, от 13 предприемачи, икономисти, политолози и журналисти.

Email адресът Ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.