Тристранката да се закрие!

Тристранката да се закрие!

0

Институт за свободен капитализъм “Атлас”

В навечерието на вота на недоверие срещу правителството за здравната реформа работодателските организации напуснаха Националния съвет за тристранно сътрудничество заради намерението на правителстовото да увеличи с 3% осигуровките за пенсия. Това тотално обзесмисли тази анахронична форма на публично-частен диалог, която изкопира Кръглата маса в първите години на демокрацията.

За съществуването на подобна структура тогава имаше някакво оправдание, защото държавата беше най-големият работодател. Трудовите отношения бяха политически въпрос, който засягаше всички, и може би трябваше да се обсъждат от всички. Но дори и тогава включените в тристранката организации, е особено синдикатите, участваха във взимане на решения, които би трябвало да бъдат приоритет на парламента или правителството. От самто си създаване КНСБ и “Подкрепа” са прикрити политически партии, които обаче не са се явявали на никакви избори, за да имат запазено място във взимането на управленски решения, касаещи не само техните синдикални членове. Ако синдикатите изобщо имат членове извън управителните си органи,които пък са лоша имитация на управителните съвети на големи корпорации, в каквито двамата доктори Тренчев и Желязко Христов (лека му пръст) на практика ги превърнаха.

През 2010 години заетите в частния сектор вече са повече от тези в публичния, колкото и да е раздута администрацията. Това е следствие както от приватизацията на вече съществуващи предприятия, така и заради нововъзникващите частни бизнеси. За работещите в частния сектор „тристранката” е някаква паранормална структура, по-скоро част от политическата система, отколкото инструмент за решаване на проблеми по трудови договори. Основен личен приоритет на всеки работник е доходът, който той договоря с конкретен работодател за конкретно работно място. На този фон преговорите между ръководителите на синдикати, работодателски съюзи и правителство по „политиката на доходите” и минималната работна заплата са много встрани от дневния ред на ежедневието.

Размерът на здравните вноски обаче е много напред в този дневен ред – и на работниците в частния сектор, и на работодателите им. Откъде накъде ще го определят неизбрани и непредставителни структури, които на всичко отгоре са и политически безотговорни?

Премахването на един толкова излишен институционален „играч” в лицето на тристранката ще улесни нормалното функциониране на парламента и правителството. А синдикатите ще трябва да се примирят, че са само форма на доброволно сдружаване на работници, и да оставят политиката на партиите.

Не че тогава ще цъфнем и вържем, но все пак ще има една група за натиск по-малко.

About author

Калин Манолов

Магистър по журналистика и масови комуникации от СУ ”Св. Климент Охридски” с над двадесет и петгодишен опит като репортер, водещ и анализатор в Радио „Свободна Европа”, Българското национално радио, Дарик радио, Телевизия „Европа” и печатни медии. Автор и водещ на предаването „Видимо и невидимо” по тв България он еър. Председател на Управителния съвет на Института за свободен капитализъм „Атлас”.

Email адресът Ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.