Държавата картелизира таксиметровите превози

Държавата картелизира таксиметровите превози

0

Цветелин Цоневски

Активизирането на браншовите организации, търсещи икономическа закрила, продължи и тази седмица. Този път щафетата поеха Асоциацията на таксиметровите синдикати и Националната асоциация на таксиметровите водачи, които искат да се въведе единна цена на таксиметрови услуги, определяна от общинският съвет на мястото на извършване на услугата. Двете организации предпочитат този вариант пред пределните цени. Разбира се и вариантя с пределни цени, и варианта с единни цени, определени от административен орган, са в пълно противоречие с пазарните принципи на децентрализирано договаряне между предлагащите и търсещите таксиметрови услуги. Нещо повече, и двата предложени варианта ще доведат до увеличение стойността на услугата, с което ще засегнат пряко икономическия интерес както на клиентите, така и на някои таксиметрови фирми.

От икономическа и юридическа гледна точка двете предложения са форма на картелно споразумение, което се предвижда да бъде официално уредено в Закона за автомобилните превозвачи. Ще го администрират органи общинските съвети.

Въвежданета на пределни цени от административен орган се доближава до модела,действащ в условията на пазарна икономика, където също е възможно създаването на секторни картели. Голямата разлика между двата е, че докато при пазарния модел картелното споразумение е обявено извън закона, то при другия директната държавна намеса го узаконява. Разбира се, участието на държавните структури съвсем не означава елиминиране на негативните последици от картелизацията, дори обратното – прави я по-устойчива.

Все пак, и в двата случая, негативните последици са сравнително краткотрайни. Картелното разбирателство елиминира ценовата конкуренция, но запазва всички останалите компоненти на конкуренция като качество на стоката или услугата, развиването на продукта и други. В крайна сметка компаниите с ниско качество на услугата, компенсират чрез намаляване на цените, което пък води до разрушаване на картелното споразумение и възстановяване на ценовата конкуренция. Не така обаче стои въпросът със законово уредено картелно споразумение за единна цена.

При този модел картелното споразумение се узаконява чрез действията на административния орган на местно управление. Определянето на цените очевидно ще стане под натиска на таксиметровите компании, които оперират във високо ценовия диапазон на предлаганата услуга. Конкурентните таксиметрови компании, които са в състояние да предложат по-високо качество на услугата, лобират за повишени цени, за да възстановят направените от тях инвестиции. Потребителите, лишени от възможността да избират таксиметров превоз по цената му, съвсем естествено ще предпочетат тях. Това означава, че компаниите, които по една или друга причина, предлагат по-ниско качество на таксиметрови услуги – например разполагат с не толкова луксозни автомобили, ще бъдат засегнати. В условията на пазарна конкуренция, или дори пределни цени, реакцията на тези компании ще бъде да намалят цените до нивата, при които цената компенсира по-ниското качество на услугата. Подобно поведение няма да е възможно при единни цени, тъй като всяко отклонение от определените от административния орган нива може да се разглежда като „дъмпинг” и би послужило като основание за разследване от страна на Комисията за защита на конкуренцията. Подобен сценарий е напълно възможен и естествено нежелан от нито един от участниците, поради това моделът на единни цени създава условия за конкурентен стабилитет.

Вторичен, но не по-малък по значение от гледна точка на негативните последици ефект, ще бъде и постоянното лобиране на компаниите пред общинските съвети за повишаване на цените. Подобен вариант е напълно предвидим с оглед случващото се в останалите икономически сектори, където пазарното определяне на цените е заменено от административната функция на държавен регулатор. В резултат на подобно развитие се създават условия за административно изграждане на бариери пред навлизането на нови играчи на пазара и евентуален пазарен натиск на цените надолу.

В условията на свободен пазарен механизъм таксиметровите компании биха предлагали услугите си на цени, адекватни на предлаганото от тях качество на услугата. Конкуренцията между таксиметровите компании селектира компании, които чийто услуги са предпочитани от клиентите. Оттук се създават и условия за конкуренция между самите клиенти, които желаят да ползват услугите точно на тези компании. Както във всеки промишлен сектор, така и в таксиметровите услуги конкуренцията е винаги двупосочна – компаниите се конкурират помежду си за клиенти, а клиентите се конкурират помежду си за услугите на точно определени компании. Свободното договаряне и липсата на намеса на административен орган в ценообразуването или в предлаганото качество на услугите гарантира защита както на потребителите, така и на таксиметровите компании.Предлаганият нов ценови механизъм ще свали тази защита .

Ескалиращото желание на държавата да администрира и директно да се намесва в икономическия живот,става все по- необяснимо. Подобно поведение по никакъв начин не приеме защитава потребителския интерес или пазарните принципи. Елиминирането и ограничаването на конкурентното начало няма е в интерес единствено на разрастващата се администрация и консолидираните браншови организации.

About author

Цветелин Цоневски

Завършва право и икономика в юридическия факултет на Университета Джордж Мейсън. Работи за Фондацията за икономическо образование от 2010 първо като редактор, а после и като директор на академичните програми. Преди това е работил за Института Чарлс Коук и за Института за хуманитарни науки във щата Вирджиния, САЩ. Научен редактор на първото българско издание на книгата на Лудвиг фон Мизес "Човешкото действие" и член на редакционния съвет на Института за пазарна икономика. Цоневски чете лекции по право на ЕС, търговско право и конкуренция в Европа и САЩ. Работи за института Айн Ранд в Ървин, Калифорния

Email адресът Ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.