Средновековието отмина !

Средновековието отмина !

59

Все по-бурното ни развитие налага да свикваме с неща, които в нечии очи днес изглеждат невъзможни.

доц. Илия Кожухаров

През последните дни усилено се заговори за „третия пол”, за превода (правилен или неправилен) на английския термин „gender”, за „традициите” (които някои – ако имат възможност – ще обявят за единствена свещена ценност в нашия живот), за „Конституцията”, в която всичко, що е записано, трябва да бъде мислено като обявено за вечни времена, за „обществените стереотипи”, свързани с предопределените роли на отделния индивид и за „недопустимостта” той да има право на глас при осъществяването на социалния кастинг, за „скритите опасности”, които постоянно идват от Брюксел и които имат една единствена цел: да посеят развала в душите на децата ни… И така нататък.

Кой колкото можа – упражни се по всички тези теми. И според интелектуалния си таван или партийните си завети постави по тях поредната последна точка. Така, докато се цитираше конституционният текст на чл. 46, ал. 1, по силата на който „бракът е доброволен съюз между мъж и жена”, никой не изговори продължението на тази алинея до нейния край. А там се казва:

„Законен е само гражданският брак.”

Разбираемо, оттук следва, че всяка друга форма на бракосъчетание Е НЕЗАКОННА. (И тук – само два въпроса в скоби. Дали някога някъде се е чул гласът на някой радетел за конституционност в държавата ни, който да предупреждава желаещите да сключат църковен брак, че те предприемат „незаконна” („неконституционна”) стъпка? Или в такива случаи „традицията” се е намесвала властно, за да се заглади всяка евентуална конфузия?!)

В шумните диалози през последните дни никой обаче не повдигна въпроса за онова, което следва да се разпореди на тези хора, които имат белези на хермафродити. Какво трябва да бъде тяхното „конституционно” (или „законово”) поведение? Трябва сами да вземат решение към кой от двата позволени пола да се запишат? (Но това веднага ще напомни за възможността и други да определят пола си – сиреч, лошо!) Или някой ще им ПРЕДОПРЕДЕЛИ пол, защото за тях не е предвидено те да имат мнение по един такъв КОНСТИТУЦИОННО РЕШЕН въпрос?

В добавка, заслужава внимание и още един сериозен въпрос:

единствено биологичните признаци ли следва да определят белезите на пола?

Защо тук мълчаливо се подминават психическите характеристики на индивида? Нима човешката психика е нещо по-маловажно от човешката физика?

Природата далеч не е така еднозначна в своето „поведение”, както ни се иска да мислим. Веднъж тя дава възможност да се появи човек, отрупан с купища мъжки, респективно – женски, признаци; друг път смесва едните и другите черти по някакъв неин си начин и в съотношения, които би трябвало да ни подскажат, че в общия случай далеч няма много „чисти мъже” и „чисти жени”.

Рано или късно всякакъв род размисли в тази посока водят до големия въпрос за СВОБОДАТА на отделния човек в обществото на човеците. Известно е, че има твърде много хора, които мечтаят за общества, в които ценности и правила – ако не всички, то повечето! – са положени върху казармени коловози. Така онова, което остава извън тях, се обявява за ненормално и под една или друга форма се заклеймява, след което се търси начин да се забрани. Тези хора са със средновековно мислене.

От друга страна, животът не ни оставя много възможности за прехласване по миналото.

Животът постоянно придърпва някакво бъдеще и бързо-бързо го превръща в настояще.

А все по-бурното ни развитие налага да свикваме с неща, които в нечии очи днес изглеждат буквално невъзможни. Не само еднополовите бракове ще станат скоро законни; не по-малко законни ще станат и браковете между повече от двама партньори. А това, че ние ще се опитваме да изтласкваме подобни видения далеч от себе си, далеч няма да ни помогне с каквото и да било. Обратно, колкото по-рано започнем да обсъждаме такива скорошни реалности, толкова по-готови ще бъдем за тях.

Разбира се, за подобно поведение е нужно да се изостави Средновековието.
И всекиму – своето.

About author

Институт за свободен капитализъм "Атлас"

Институтът за свободен капитализъм “Атлас” е независимо и неполитическо сдружение, което си поставя идеални цели. Създаден в София на 25 март 2010 г., Благовещение, от 13 предприемачи, икономисти, политолози и журналисти.

Коментари

Email адресът Ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.