Време е за смяна на системата

Време е за смяна на системата

0

Нова десница – нова конституция – нова държава е печелившата формула пред България.

Калин Манолов

Смяната на системата, погледната от дясно, започва с промяна на степента, в която държавата трябва да се намесва в живота ни. Дясното е свобода и отговорност. Ефикасно средство за премахване на посегателствата върху индивидуалната свобода от страна на политиците и администрацията е ясно дефинираната отговорност за всяко придобито право. Те могат да носят отговорност, пропорционална на свободата да действат от наше име и за наша сметка, която им даваме чрез всички избор, само ако тези избори се провеждат по мажоритарна избирателна система.

Срещу идеята за тези избори има множество критики и повечето вероятно са основателни. Основната е за липса на достатъчно представителност. Както и опасението, че е възможно

директното влизане във властта на олигарсите.

Без да възразявам на критиките към мажоритарната система, ще изложа нейните предимства с презумпцията, че не съществува идеален вариант, и че всяка избирателна система обслужва определена политическа цел. Подредбата на листите от партийния лидер при пропорционалната система превръща партиите в лидерски, активистите им – послушници на лидера, а идеологическото противопоставяне, което е в основата на всяко политическо развитие –  в бутафория. Това превръща в Потьомкинско село самата демокрация.

Мажоритарните избори принуждават кандидата да положи усилие да се хареса на избирателите, като поеме повече личен, отколкото партиен ангажимент пред тях, и му развързват ръцете да гласува „по съвест”, ако бъде избран.

Лидерът става функция на силните кандидати, а те – на избирателя.

Пирамидата се обръща, като лидерът остава на върха, но този път върхът сочи надолу и цялата тежест е стоварена върху него.

Идеологическото противопоставяне, възстановено от мажоритарната система, ще доведе и до изграждането на съответен модел на общество. Идеологията, подкрепяща мързела, ще доведе до социализъм и бедност, а тази която подкрепя трудолюбието – до капитализъм и просперитет. И до защита на индивидуалните ни права, осигурена чрез върховенство на закона.

Една нова десница, различна по мислене и действие от досегашната, трябва да заяви решимостта си да промени сегашното статукво чрез радикално реформиране на политическия модел и на системата на политическо представителство в няколко основни насоки:

върховенството на закона във всички сфери на обществения, икономическия и политическия живот, и сред всички социални групи;

разширяване на народния суверенитет чрез засилване на пряката демокрация – въвеждане на референдуми на местно ниво, със задължителен за органите на властта резултат;

разширяване списъка на мажоритарно избираемите длъжности, включително за съдии, прокурори, местни полицейски началници.

–  мажоритарни избори за народни представители и общински/областни съветници, които да могат да бъдат предсрочно отзовавани при грубо и системно неизпълнение на задълженията им.

И накрая:

превръщане на президента в държавен глава с реални права и отговорности,

като водещ изпълнителната власт, съответстващи на прекия му избор. Тоест, смяна на формата на държавно управление в България. Което от своя страна е свързано с приемането на нова конституция на страната.

Целта на всяка конституция е да намали и разсредоточи властта, като създаде трудност която и да било група хора да придобие решаваща власт над правителството. Това в контекста на политическата система  се случва чрез провеждането на мажоритарни избори, а в контекста на държавата – чрез преминаване към президентска република.

България  трябва да въведе мажоритарна избирателна система, да обвърже избора на своите депутати с местожителство в избирателния район, откъдето са издигнати, и да организира йерархично съдебната власт на териториален принцип. Прекият мажоритарен избор на съдиите, работещият механизъм за отзоваване на всички изборни длъжности, финансовата независимост на местната власт, институционализирането на референдума като начин за промяна на конституцията, също за задължителни елементи на една истинска  дясна реформа.

Затова е нужно следващите парламентарни избори да са за Велико народно събрание – с едноседмичен мандат и натоварено с мисията да отмени сегашната конституция и да приеме процедура за приемане на конституция посредством референдум.

В основата й трябва да залегнат човека и неговите права,

а не държавата и нейните претенции.

За да се роди новата държава, трябва нова конституция. За да бъде приета тя, е нужна нова десница. Нова десница – нова конституция – нова държава е печелившата формула пред България.

Всичко останало е пазене на статуквото. И още четвърт век въртене в омагьосания кръг на недоразвитост, изостаналост и безнадеждност, типичен за домодерните, патриархални общества, каквото за съжаление все още е българското.

 

About author

Калин Манолов

Магистър по журналистика и масови комуникации от СУ ”Св. Климент Охридски” с над двадесет и петгодишен опит като репортер, водещ и анализатор в Радио „Свободна Европа”, Българското национално радио, Дарик радио, Телевизия „Европа” и печатни медии. Автор и водещ на предаването „Видимо и невидимо” по тв България он еър. Председател на Управителния съвет на Института за свободен капитализъм „Атлас”.

Email адресът Ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.