Смяна на короните

Смяна на короните

3

В каква степен посещението на патриарх Кирил е “по-приемливо” от това на Путин?

доц. Илия Кожухаров

 

Преди дни медиите оповестиха, че за честванията на 3-ти март в България ще пристигне Негово Светейшество патриархът на Москва и цяла Русия Кирил. Видимо, това е „мъдрото” решение на президента на Русия Владимир Путин в отговор на отправената му от българска страна покана да присъства тук по повод 140-годишнината от Освобождението.

В каква степен посещението на патриарх Кирил е по-приемливо от това на Путин, ако изобщо е приемливо? И дали вярващите в България отчитат, че техните умонастроения и чувства са предварително включени (и точно пресметнати) в кремълското уравнение, предшествало решението за въпросната визита?

Някои факти.

През април 2009 г. Патриарх Кирил се среща в Москва с министър-председателя на Украйна Юлия Тимошенко. По време на срещата той огласява важна теза: „За Руската православна църква Киев е нашият Константинопол със своята ‘Света София’, това е духовният център на руското православие. Ние възприемаме именно така Киев – като южната столица на руското православие.”

И така – „Киев е НАШ”, „Той е център на НАШЕТО…”.

В отговор Тимошенко обозначава Киев като свято място „за всички православни”.

В края на юли – началото на август 2009 г. Патриарх Кирил осъществява продължително посещение в Украйна. В свое слово в края на визитата си той заявява, че е

„готов да приеме украинско гражданство”

и да прекарва „половин година в Москва, половин година – в Киев”.

На другия ден от Украинската православна църква съобщава, че въпросните реплики на руския патриарх са били проява на чувство за  хумор. А след завръщането си в Москва и след проведен разговор с Дмитрий Медведев, тогавашният президент на Русия заявява, че е „готов да направи редица изводи, изслушвайки разказа на Патриарха”.

През септември 2009 г., по време на посещение в Беларус, Патриарх Кирил заявява, че възприема себе си „като Патриарх на народа, излязъл от киевския купел на кръщението”,  че

„не възнамерява да съобразява пределите на своята поместна църковна юрисдикция с новите държавни граници, възникнали след разпада на Съветския съюз”,

че „поставя под съмнение ‘реалността’ на суверенитета, отстояван от ‘много държави’”, и че „по света съществуват много страни, които считат себе си суверенни, но в същото време не са способни да действат като суверенни в пълно съответствие със своите национални интереси – в това число, и на международната арена”.

Във връзка с окупирането и заграбването от Кремъл на Крим и други украински територии, Патриарх Кирил застана до Президента Путин, придавайки с присъствието си „святост” на това осъдително деяние.

Тук възникват поне два въпроса:
1. Доколко Патриарх Кирил счита България за „способна” или „неспособна” да действа като „суверенна държава”?
2. Доколко приемлива е визита от страна на персона, която „благославя” окупатори – по повод нашето Освобождение?

Ако политиците не пожелаят, гражданите трябва да отговорят.

About author

Калин Манолов

Магистър по журналистика и масови комуникации от СУ ”Св. Климент Охридски” с над двадесет и петгодишен опит като репортер, водещ и анализатор в Радио „Свободна Европа”, Българското национално радио, Дарик радио, Телевизия „Европа” и печатни медии. Автор и водещ на предаването „Видимо и невидимо” по тв България он еър. Председател на Управителния съвет на Института за свободен капитализъм „Атлас”.

Коментари

Email адресът Ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.