Русия пак дестабилизира България

Русия пак дестабилизира България

5

 

Ситуацията напомня на опита за нацистко-комунистически метеж от февруари 2013 г.

Доц. Момчил Дойчев
Русия исторически винаги е разглеждала България след 1878 г. като своя подопечна територия, а не като независима държава. Руските режими – независимо дали царско-имперски, съветско-комунистически или сега посткомунистическо-олигархичен, използват различни социални групи, партии и организирани престъпни организации в България за дестабилизация, политическо конфронтиране, а понякога за организиране на метежи, въстания и дори гражданска война, за да осигурят своите имперски интереси. Исторически сме били свидетели на поредица от успешни и неуспешни опити за дестабилизация, конфронтация и завладяване на България по различни сценарии – 1885-1895, 1913, 1915-1918, 1923, 1925, 1940, 1941-1944, 1944-1953, 1990, 1992-93,1996-1997, 2001, 2013 г…

След 1944 г. СССР на практика завладя България и установи съветски тип тоталитарен режим под колониалното администриране на проформа българската комунистическа партия. Опори на режима бяха БКП, Държавна сигурност и най-вече Червената армия и руските тайни служби, които на практика не подлежаха на български контрол. По различни данни Русия разполага и с огромна агентура в България, около 5000-6000 души, които заемат ключови позиции във всички сектори на българската политика, икономика и култура. След разпадането на комунистическите режими в Източна Европа, на самия СССР и появата на Руската федерация като негов наследник, тези опити за дестабилизация на опитващата се да се демократизира и европеизира България не престанаха.

Опорите на руската намеса днес във вътрешните работи на държавата ни са политически, партийни, идеологически, културни и социални.
Негови политически опори са самата наследена съветско-комунистическа политическа система, съветският институционален ред на тайните служби, полицията, следствието, прокуратурата и съдебната власт.

Партийна опора е БКП заедно с всички нейни присъдружни неокомунистически партии и организации – националистически проруски партии, етно-националната партия уж на турското малцинство, повечето религиозни, русофилски, женски, творчески младежки, и др. организации.
БКП-БСП е основна проруска легална партизанска организация, заедно с проруските патриотари.

Но вече бяха създадени и паравоенни фашизоидно-комунистически престъпни групи, които видяхме да ловят бежанци по границата, да участват във военни учения и подготовка под благосклонния поглед на полиция и прокуратура.
Основната голяма социална група, сред която бившите комунисти получават масова подкрепа, са неграмотните и лумпенизирани слоеве от българското население, предимно от ромски произход, живеещо в гетата. Те се управляват с помощта на престъпни цигански барони. В последно време престъпни лидери на ромското малцинство се използват активно заедно с националистически банди за инспириране на междуетническо напрежение.
Освен неграмотните и лумпенизирани ромски групи от гетото, основна опора на БКП са и българи, които са слабообразовани, в пенсионна възраст, жители на селата и малките градове, трайно неработещи, живеещи на социални помощи като ромите. Ниската политическа култура на тези широки маси, дългогодишната им индоктринация в прокомунистическа и проруска посока, неспособносттта им да се справят сами с живота си, отлично пасва на интересите на проруската номенклатура и олигархия и преди 1989, и след това.
Грубите политически провокации в последно време, с участие на престъпни цигански групи и не по-малко престъпни проруски националисти, снощното подпалване на крана , който трябваше да демонтира уродливия паметник, посветен уж на 1300 годишнината на България, а всъщност бе подигравка с нашата история и бъдеще, очевидно целят поредна дестабилизация, която напомня на опита за нацистко-комунистически метеж от февруари 2013 г.
Престъпното бездействие на държавните институции – полиция, следствие и прокуратура, медийната истерия на проруски идеолози и политици от БСП, хибридните атаки срещу евроатлантическите устои на българската държава ясно показват, че

престъпните неокомунистически, неофашистки и неонацистки левичарски групировки действат по заповед от Москва

за поредно дестабилизиране на страната ни. Възроденият ляв екстремизъм и тероризъм – и в Европа, но и у нас, ясно служи на руските имперски антицивилизационни интереси. Идеята, както казва Илиян Василев е да се хванем за гушите – сценарият е македонски и се повтаря вече няколкократно.

Кога ли българите ще осъзнаят, че онова страшно „Народе ????“ на Апостола на Свобода е повече от актуално?

About author

Момчил Дойчев

МОМЧИЛ ДОЙЧЕВ Завършил философия в СУ „Св. Климент Охлридски“. Д-р по философия, Доцент по политически науки в Нов български университет. Изследовател на българските преходи към свободно либерално-демократично общество, справедлива, държава и отговорна власт. Член на ръководството на "Атлантическия съвет в България".

Email адресът Ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.