Румъния: корупцията отвръща на удара

Румъния: корупцията отвръща на удара

0

Оставката на правосъдния министър, който предложи позорното постановление, е малко. Предсрочни избори са твърде много. Може би ще има нов кабинет на СДП или експертно правителство

Емил Тепавичаров
На 5 февруари 2017, неделя, се състоя най-големият румънски  протест, в който участваха около 600 хиляди души, 250 хиляди от които в Букурещ. Те отново протестираха срещу спорното постановление за промяна в Наказателния кодекс, предвиждащо декриминализация на някои случаи на злоупотреба с власт. Освен обичайните скандирания „Крадци!” ,

най-често скандираният лозунг беше „На тъмно като крадците“,

но този път имаше искания за оставка на правителството. Пак в неделя, под натиска на протестите и на недоволството, изразено от ЕК и някои западни посланици в Букурещ, правителството отмени извънредното постановление . На 6 февруари 2017 зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс заяви на външния министър Теодор Мелешкану, че борбата срещу корупцията в Румъния трябва да продължи. Министерството на правосъдието обяви, че няма вече интерес от внасянето на тези промени в закон, но Висшият съвет на магистратите съобщи, че законопроектът вече му е предоставен за бележки и е насрочена дата за обсъждането му. Часове по-рано министърът на правосъдието обяви, че проектът ще бъде предложен в понеделник за обществено обсъждане в течение на 30 дни.
Някои високопоставени членове на Социалдемократическата партия (СДП) се разграничиха от министъра на правосъдието заради  подготовката на тъмно на постановлението и приемането му в извънредно заседание на МС , без да е било предварително включено в дневния ред и съгласувано с другите министри и институции. Очакваше се правосъдния министър да бъде използван като бушон и да поеме цялата отговорност като подаде оставка с внушението, че постановлението е било изцяло негова инициатива и цялата партия не бива да плаща за нея.
Речта на президента пред парламента във вторник, 7 февруари 2017,  беше бурно аплодирана от опозицията. Председателите на двете камари Драгня и Търичану обаче отказаха да го поздравят в началото на заседанието. „Как стигнахме дотук само месец след изборите?“ – запита Йоханис. Обърна се към депутатите от мнозинството с думите: „За вас не беше първа грижа добруването на румънския народ. Първа грижа за вас беше да изчистите досиетата на корумпираните политици. И румънците са възмутени… Какъв е изходът от тази криза? Оттеглянето на Постановление 13 и оставката на министъра, който го предложи, е малко. Предсрочни избори на този етап е твърде много. Това е пространството за маневриране. Кой трябва да даде решението. Тези, които създадоха проблема – СДП“. Тук депутатите от мнозинството напуснаха залата.

„Правете закони за Румъния, не за група политици, които имат проблеми със закона…

Бизнесът и чуждите партньори на Румъния имат големи очаквания, които не бива да бъдат разочаровани.“ – завърши президентът Йоханис.
Въпреки това на 8 февруари правителството очаквано оцеля при вота на недоверие гласуван в парламента по искане на опозицията от НЛП и „Спаси Румъния“. За вота бяха 161 депутати, 8 бяха против, а 33 се въздържаха. СДП, АЛДЕ и ДСУР не участваха в гласуването. За успешен вот на недоверие са нужни 233 гласа.
По време на дебатите в сряда преди гласуването на вота Гриндяну говори за правителствената програма за управление, за бюджета за 2017 г., но също така разви тезата на СДП, че президентът иска да ги отстрани от власт, защото не харесва резултатите от изборите на 11 декември и да ги замени със свое правителство, подобно на експертното правителство на Д. Чолош. Правителството ще продължи да подкрепя борбата с корупцията и ще укрепва правовата държава. Гриндяну обеща също, че неговото правителство ще бъде правителство на диалога и на обществените консултации по важните теми, засягащи цялото общество. Ралуца Туркан, временният председател на НПЛ, му отговори, че „На тъмно като крадците“ ще остане мотото на правителството на Гриндяну.
На 8 февруари 2017 Конституционният съд постанови , че няма конституционен конфликт между изпълнителната власт и съдебната система на страната по въпроса за извънредното постановление за промяна на Наказателния кодекс. Според Конституционният съд правителството има право да издава извънредни постановления без да иска одобрението на Висшия магистратски съвет по въпросите свързани със съдебната система.
На 9 февруари правосъдният министър очаквано подаде оставка в опит да бъде посочен като единствен виновник за приемането на спорното постановление и така СДП да минимизира щетите от политическата криза, която сама предизвика.
Въпреки че беше оттеглено в неделя, постановлението може да влезе в сила, ако парламентът го одобри под формата на закон. Има голяма вероятност Конституционният съд да постанови, че тези текстове не са противоконституционни. Ако постановление 13 бъде одобрено като закон, над 1100 дела на Националната дирекция за борба с корупцията ще бъдат прекратени, тъй като ще бъдат декриминализирани и ще станат само административни нарушения. Това е и крайната цел на тези така оспорвани промени, тъй като от тях зависи политическото бъдеще на Л. Драгня , който след няколко дни ще се изправи пред съда по обвинения за злоупотреба с власт, на друга силна фигура в СДП – бившия вътрешен министър Габриел Удря, на Виктор Понта, и на още няколко десетки видни политици от различни партии на национално и местно ниво.
Според източници в юридическите среди правителството тайно обмисля обединяването на Националната дирекция за борба с корупцията и на Дирекцията за борба с организираната престъпност.

Така спецзвеното за борба с корупцията ще попадне изцяло под контрола на изпълнителната власт.
Ако това стане, се очакват нови още по-сериозни масови протести. Протестите в Румъния вероятно ще продължат още дълго време и не може да се предвиди категорично дали те няма да доведат до по-сериозни промени в правителството на СДП и АЛДЕ и/или смяна на правителството с експертно.
Бившият президент Бъсеску в интервю за телевизия Б1 заяви, че президентът Йоханис е играл безпогрешно срещу СДП и като се е възползвал от тяхната самонадеяност и груби грешки ги е притиснал до стената. Ако сега има избори СДП няма да получи повече от 20% от гласовете, смята Бъсеску. Йоханис е обрал лаврите с речта си пред парламента във вторник. Според Бъсеску обаче СДП ще продължи да управлява, дори и правителството на Гриндяну да падне след вот на недоверие.

About author

Институт за свободен капитализъм "Атлас"

Институтът за свободен капитализъм “Атлас” е независимо и неполитическо сдружение, което си поставя идеални цели. Създаден в София на 25 март 2010 г., Благовещение, от 13 предприемачи, икономисти, политолози и журналисти.

Email адресът Ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.