Путин – светец и учен

Путин – светец и учен

1

Болшевиките приспособили своята идеология към християнството, откри предизборно Путин
доц. Илия Кожухаров

 

Времето минава, а едни интригуващи думи на г-н Владимир Путин не срещат достатъчно масов отзвук в България. Някак и комунисти – сегашни и бивши, и националисти, и удивително ориентирани към либералните ценности ориенталисти, и църковници – православни, католици и протестанти (които искат – по възможност – да „вцърковят” целия народ), всички те приличат на разсеяни ученици в клас, когато им се преподава важен урок. А преди няколко дни

Путин каза в прав текст, че счита комунистическата идеология за подобна на християнството,

а кодексът, към който са се придържали строителите на комунизма – за извадка от Библията. Той окачестви тази извадка като „примитивна”.

Ето един по-пълен цитат: „Комунистическата идеология – в действителност тя се родее много с християнството. Свобода, равенство, братство – всичко това е заложено в Светото писание, всичко това го има там. А Кодексът на строителя на комунизма? Това е сублимация, това е просто една примитивна извадка от Библията, те не са измислили нищо ново. Положиха Ленин в мавзолей – по какво се отличава това от мощите на светиите за православните, а и просто за християните? Казват ми: ‘Не, в християнския свят няма такива традиции!’ Но как да няма? Отидете в Атон, погледнете, там има мощи на светии, а и тук също имаме свети мощи – на Сергей и Герман. Тоест, по същество, тогавашната власт нищо ново не е измислила, тя просто е приспособила своята идеология към онова, което човечеството отдавна е изобретило.”

Ето и още една мисъл:
„В световните религии има много общо, а в основата – милосърдие, справедливост, честност, любов. (…) Тези нравствени основи на многонационалния руски народ са общи за нас, те ни обединяват.”

А преди това г-н Путин вече е казал:
В душата, в сърцето на руския човек, това винаги е било така, така е и, уверен съм, така ще остане навеки.”

След признанието, че комунистическата идеология и християнската религия (а и не само тя!) се родеят, могат да се направят много и най-разнопосочни открития. Апологетите и от едната, и от другата страна са обичали и нашироко са практикували терора. Практикуват го и сега – понякога, с кадифени ръкавици. И едните, и другите, широко са практикували лъжата. Практикуват я и сега – понякога по-дипломатично в сравнение с варварските им предшественици. И едните, и другите, са разчитали на стадните чувства на големите маси хора. Разчитат на това и сега – понякога, с помощта на услужливи „учени” и цели „изследователски институти”. И едните и другите са боравели умело с демагогията – говорят за свобода, когато налагат робство, говорят за нравственост, когато възнаграждават безнравствените, говорят за любов, когато мразят, говорят за мир, когато воюват. И мечовете на кръстоносците, и ятаганите на мюсюлманските завоеватели, и ескадроните и танковете – все са приковавали „милиони погледи” („с надежда и любов”), все са „освобождавали” и все са „възцарявали” мир (и „вечна обич, вечна правда по света”).

В Русия приближават избори. Някои могат да свъсят вежди заради лансираните сравнения, но… от друга страна, нека бъде отбелязано: колко „мъдро” (и истинно!) е казаното от г-н Путин! Комунизмът и религията са родни братя, родни сестри! Не може да се отрече. И тази правда вече е посята „в душата, в сърцето на руския човек”!

А в България?

В България мълчат. И ще мълчат, докато някой български „г-н Владимир Путин” преоткрие тази истина и я съобщи на народа, който ожида да я чуе.

Тогава всички вкупом ще я открият.

Нека обаче онези, които ще отворят усти за хвалебствия (ако изобщо отронят и дума!), не забравят, че между всичките си думи г-н Путин е казал нещо много важно (дали не е сбъркал?):
„Религията е нещо, което човечеството е ИЗОБРЕТИЛО.”

ИЗОБРЕТИЛО!

А като извадка от нея – И КОМУНИЗМА!

Дали това разкритие ще осигури на г-н Путин едновременно място и сред светците, и сред далновидните учени?

About author

Институт за свободен капитализъм "Атлас"

Институтът за свободен капитализъм “Атлас” е независимо и неполитическо сдружение, което си поставя идеални цели. Създаден в София на 25 март 2010 г., Благовещение, от 13 предприемачи, икономисти, политолози и журналисти.

Коментари

Email адресът Ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.