И все пак промяната ще дойде!

И все пак промяната ще дойде!

0

Край на прехода от тоталитарна към демократична държава и истинска промяна ще има, чак когато бъдат извадени всички факти за грабежа през тези 28 години.

Димитрин Вичев

Преди 28 години завърши един 45-годишен период на комунистическа диктатура в българската история, но започна нов период на трансформация на еднопартийната комунистическа държавна власт в олигархично-мафиотска. Това стана чрез преразпределение и грабеж на държавната собственост от кадрите на комунистическата партия, придружени с чудовищна корупция.

И ето, днес цялата държавна власт е в ръцете отново на различни кланове от бивши комунисти и ДС-ченгета. Тази власт се реализира с помощта на няколко политически партии, създадени и контролирани пак от тях – бившите комунисти и служители на Държавна сигурност.

За тези хора преходът е свършил. Но не преходът към демократична правова европейска държава, а към трансформация на собствеността и концентрация на капитала в малко ръце. Техните, на техните деца и внуци.

Край на прехода от тоталитарна към демократична държава и истинска промяна ще има, чак когато бъдат извадени всички факти за грабежа през тези 28 години.

Когато заради кражби, корупция, злоупотреба със служебно положение, контрабанда на петрол, оръжие, цигари и наркотици, бъдат осъдени и пратени в затвора президенти, премиери, министри, депутати, кметове, прокурори, съдии, полицаи, държавни и общински служители. И когато те получат забрана до живот да заемат постове в държавната и общинска администрация. С конфискация на всичко, което притежават.

Ето това ще бъде истинската и безкомпромисна лустрация на кадрите и декомунизация на държавата.

Промяната ще настъпи, когато българите усетят, че има справедливост, отговорност и наказание за виновниците. Промяната ще стане необратима, чак когато хората усетят по джоба си, че доходите им растат, защото никой повече няма да може да краде безнаказано и нагло в такива ужасяващи размери.

Промяната ще е настъпила само тогава, когато всеки човек ще може да реализира житейските си планове не като разчита на партийни познанства и връзки, а само чрез образование, труд и упоритост.

Никой не може да спре промяната.

Бързият път към нея е чрез мощна многохилядна безсрочна гражданска съпротива. Но за съжаление няма достатъчно готови на саможертва хора, за да се измете наведнъж цялата безскрупулна олигархично-мафиотска сган, която е пленила държавата ни и продължава да я държи в зависимост от Русия. И затова промяната ще дойде по трудния и дълъг път. С много правителствени кризи, оставки, избори и на принципа проба-грешка.

Вече е ясно, че се налага да се върви по дългия и далеч по-бавен път.

При него запазили почтеността си демократи, антикомунисти и антимафиоти, трябва да се събират човек по човек, за да се изгради организационната политическа структура на демократичната общност. Тя трябва да бъде не просто обединителната партийна формация, а нова организация с ново име и нови хора за лидери. Трябва да е категорично без участието в нея на бивши комунисти, ченгета, колаборационисти с партиите на мафията и без корумпирани хора, участвали във властта през този 28 годишен криминален преход.

Създаването на такава организация е много тежка работа. По-трудна от началото на 90-те години, когато надеждата окриляше хората.

Дано този път успеем и дано да спечелим отново доверието на българските граждани. Ако не, поне хората, заели се с тази апостолска мисия, ще показват посоката, по която трябва да върви България. И целта на прехода – България да стане нормална европейска правова държава, където от година на година хората живеят по-добре и връщат надеждата и усмивката по лицата си.

About author

Институт за свободен капитализъм "Атлас"

Институтът за свободен капитализъм “Атлас” е независимо и неполитическо сдружение, което си поставя идеални цели. Създаден в София на 25 март 2010 г., Благовещение, от 13 предприемачи, икономисти, политолози и журналисти.

Email адресът Ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.