Как се стигна до абсурдното беззаконие в България?

Как се стигна до абсурдното беззаконие в България?

0

 

Кратък очерк за кръговрата на “прехода”

Eвгени Кънев

 

Ето през какви етапи мина българският “преход” досега:

1988-1997: Демократизация (Политически преход към либерална демокрация)

Преходът започна с мъчителна демократизация, заради необходимото десетилетие на бившата номенклатура и нейните служби да набавят нужния финансов ресурс, за участие в следващия етап на “прехода” – приватизацията.
За целта бяха организирани няколко исторически събития: фалшифицирането на изборите за ВНС, за запазване на властта; студентската стчака срещу Петър Младенов – за опазване на властта чрез споделянето й с обезглавената опозиция; Боянски ливади за сваляне на прекалено опасното правителство на СДС и др. (като подпалването на партийния дом и изнасянето на досиетата, като механизъм за контрол върху участниците в политиката)

1998-2007: Приватизация (Икономически преход към пазарна икономика)

Второто десетилетие на Прехода – приватизация на държавната собственост беше задължителна, не само, защото пазарната икономика е икономическата основа на либералната демокрация, а защото само чрез нея щяха да ни допуснат до ЕС и еврофондовете. Но се създаде квазипазарна икономика, с частна собственост преди всичко в ръцете на същата номенклатура и нейните служби.

2008-2017:  Олигархизация (Политически преход към авторитаризъм)

С осигурената икономическа база и достъп до еврофондовете започна разрухата на вече ненужните картонени демократични институции, постигнали целта си- тоест, започна политическият регрес на първото десетилетие на Прехода. Задкулисният естаблишмънт обезсмисли изборите, като първо внедри свои хора на всяко ниво в съдебната система и държавната администрация; постепенно изкупи медиите или установи контрол върху рекламния поток към тях, а накрая чрез личен шантаж установи контрол и върху ръководствата на почти всички партии, а чрез тях и върху парламента. В така установения монопол върху властта, където при постигнат паритет на няколко властови лобита изборите вече нямат никакво значение – остава само един проблем за решаване: опозиционните медии, които показват истинското лице на България пред света и на грамотните хора у нас. Проблемът за властта се състои в икономическата независимост на техните издатели от рекламодателите, която беше постигната чрез приватизацията.

И тогава се роди мъдрото решение:

2017 – … :национализация на приватизацията – но на точно избрани сделки.

Затова слушате и гледате все едни компании като пример за грабеж, който трябва да бъде наказан.

Ще позволим ли този уродлив процес да продължи към регрес и на пазарната икономика през четвъртото десетилетие на “прехода” ?

 

About author

Институт за свободен капитализъм "Атлас"

Институтът за свободен капитализъм “Атлас” е независимо и неполитическо сдружение, което си поставя идеални цели. Създаден в София на 25 март 2010 г., Благовещение, от 13 предприемачи, икономисти, политолози и журналисти.

Коментари

Email адресът Ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.