Как се стигна до абсурдното беззаконие в България?

Как се стигна до абсурдното беззаконие в България?

153 views
0

 

Кратък очерк за кръговрата на “прехода”

Eвгени Кънев

 

Ето през какви етапи мина българският “преход” досега:

1988-1997: Демократизация (Политически преход към либерална демокрация)

Преходът започна с мъчителна демократизация, заради необходимото десетилетие на бившата номенклатура и нейните служби да набавят нужния финансов ресурс, за участие в следващия етап на “прехода” – приватизацията.
За целта бяха организирани няколко исторически събития: фалшифицирането на изборите за ВНС, за запазване на властта; студентската стчака срещу Петър Младенов – за опазване на властта чрез споделянето й с обезглавената опозиция; Боянски ливади за сваляне на прекалено опасното правителство на СДС и др. (като подпалването на партийния дом и изнасянето на досиетата, като механизъм за контрол върху участниците в политиката)

1998-2007: Приватизация (Икономически преход към пазарна икономика)

Второто десетилетие на Прехода – приватизация на държавната собственост беше задължителна, не само, защото пазарната икономика е икономическата основа на либералната демокрация, а защото само чрез нея щяха да ни допуснат до ЕС и еврофондовете. Но се създаде квазипазарна икономика, с частна собственост преди всичко в ръцете на същата номенклатура и нейните служби.

2008-2017:  Олигархизация (Политически преход към авторитаризъм)

С осигурената икономическа база и достъп до еврофондовете започна разрухата на вече ненужните картонени демократични институции, постигнали целта си- тоест, започна политическият регрес на първото десетилетие на Прехода. Задкулисният естаблишмънт обезсмисли изборите, като първо внедри свои хора на всяко ниво в съдебната система и държавната администрация; постепенно изкупи медиите или установи контрол върху рекламния поток към тях, а накрая чрез личен шантаж установи контрол и върху ръководствата на почти всички партии, а чрез тях и върху парламента. В така установения монопол върху властта, където при постигнат паритет на няколко властови лобита изборите вече нямат никакво значение – остава само един проблем за решаване: опозиционните медии, които показват истинското лице на България пред света и на грамотните хора у нас. Проблемът за властта се състои в икономическата независимост на техните издатели от рекламодателите, която беше постигната чрез приватизацията.

И тогава се роди мъдрото решение:

2017 – … :национализация на приватизацията – но на точно избрани сделки.

Затова слушате и гледате все едни компании като пример за грабеж, който трябва да бъде наказан.

Ще позволим ли този уродлив процес да продължи към регрес и на пазарната икономика през четвъртото десетилетие на “прехода” ?

 

About author

Институт за свободен капитализъм "Атлас"

Институтът за свободен капитализъм “Атлас” е независимо и неполитическо сдружение, което си поставя идеални цели. Създаден в София на 25 март 2010 г., Благовещение, от 13 предприемачи, икономисти, политолози и журналисти.

Коментари
  • Милан Крумов#1

    януари 19, 2018

    Статията се нужда е от по-стойностна аргументация. От една страна е съвсем естествено “точно избрани сделки” да бъдат разследвани, защото едва ли всички приватизационни сделки са били юридически безупречни, както и не всички са били криминални. Друг е въпросът ако целият Закон за приватизацията се обяви за нещо от рода на “антинароден” (кавичките са неуместни от морална гледна точка, но са са си напълно на място от правна). Но авторът на статията едва ли допуска обезсилване на съответния Закон. По-скоро, има предвид да не се допускат разследвания на сделки, които той смята за легални, а неговите политически противници (олигарсите) – за криминални. Доста котерийно се получава, но той свободният капитализъм си е такъв – политически котериен, освен всичко друго.

    Отговор

Email адресът Ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.