Технологията за създаването на политически идиот

Технологията за създаването на политически идиот

0

Политическите идиоти са хора, които в условията на свободно волеизявление чрез избори, масово и постоянно гласуват срещу собствените си интереси.

д-р Любомир Канов

Примерно, бедните гласуват за партия или политика, която ще ги направи още по-бедни отколкото преди. Освен това го правят отново и отново, тоест доказват, че са неспособни да се обучават, достигайки онази най-тежка степен на слабоумие, която се обозначава като идиотизъм.

Какви са механизмите за този така забележителен политически процес и ефективни резултати?

Доказват ги много и най-различни избори. Това, което обединява тези механизми и ги прави изумителни, е, че те всичките могат да се дирижират и осъществят от съвсем малък брой хора, инсталирани на правилните места. Кои са тези места?

1. Училището и образованието като цяло.
Ако малка група хора организират образованието, писането на учебниците, учебните планове и цялата система по такъв начин, че свободата, умението и способността на децата и младежите да мислят самостоятелно се подмени със зубрене и конформизъм, с полуистини и лъжи за миналото, със скука и бездарие по всички предмети от физика до изучаването на чужди езици, не като живи инструменти за общуване, а като мъртви грамади от механични правила, ако в училищата витае апатия вместо радост от любознателното изучаване на света – това е отлична основа за създаването на бъдещият политически идиот.

2.  Средствата за масова информация.
Ако една малка група собственици –  с помощта двама-трима основни редактори, осъществяващи редакционна политика, базирана на моркова и тоягата, си поставят за цел и я следват неотклонно в продължение на десет или много повече години-, които нямат опоненти поради доминиращото си финансово положение върху пазара за информация или поради контрол върху паричните потоци от реклами, реши да превърне в политически идиоти многомилионно население, което се осведомява от тези медии, то тогава тази цел е напълно постижима. Да, след определен брой години ще са налице множества от идиоти, които освен че са осведомявани от такива медии, са били образовани по горепосочения начин. Тази цел е още по-лесна за достигане в общества, където съществува само един вестник и една телевизия, а всичко останало е под забраната на смъртно наказание от диктатор, който владее цялата държава посредством своите съгледвачи, доверени слуги и сикофанти.

3. Икономика и управление на обществото въз основа на етатистки централен модел.

При него държавата планира посредством специални планови комисии как и какво да се произвежда, продава и развива, като същевременно забранява най-различни неща, чийто единствен недостатък е, че не са одобрени от държавата, дори да са полезни за всички. В този случай пак една малка група от хора, да кажем Маркс и Енгелс плюс още някой, примерно Ленин, заедно със Зиновиев, Троцки и още неколцина, решават как всичко да бъде правилно в една отделно взета държава, пък ако им потръгне, защо не и в целия свят? При тези постановки обаче тази малка групичка, (на руски език може да се употреби и думата”кучка”), за да успее, има нужда от многочислена армия от държавни служители, бюрократи, контролиращи, съблюдаващи, разпореждащи, разрешаващи и т.н. Те образуват органи, комисии, отдели, надзорни организации и началници. Понякога броят им, заедно с неизбежната в такъв случай наказателна и преследваща отклоненията от плановете полицейска машина, надвишава всички останали, работещи на недържавна служба. Резултатът от такава икономика е не само нескопосаното и ненужно производство на некупуваеми неща, но и

постепенното видиотяване на всички участници, като се започне от държавните служители и се завърши със самите крепостни работници.

Последните след известен брой години в така образуваните заводи и предприятия, напълно загубват способността си за самостоятелен труд, без инструкции и без надзорници. Оставени сами на себе си, те се връщат към опушените комини на старите заводи и започват да ги прегръщат, ридаят, линеят, но винаги непоколебимо гласуват за Ленин. Евентуално за Троцки.

Ако тези три принципа, заедно или поотделно, се прилагат от едно немногобройно малцинство, което успешно си е послужило с някаква идеология, преврат или с други средства, за да заеме позициите позволяващи му да управлява някоя или всичките тези три сфери, тогава е възможно да се сформира едно значително и трайно мнозинство, чиято основна характеристика е идиотизма. Един “-изъм”, който рядко бива назован с истинското му име. А трябва.

Ако не вярваш, виж Венецуела.

About author

Институт за свободен капитализъм "Атлас"

Институтът за свободен капитализъм “Атлас” е независимо и неполитическо сдружение, което си поставя идеални цели. Създаден в София на 25 март 2010 г., Благовещение, от 13 предприемачи, икономисти, политолози и журналисти.

Коментари

Email адресът Ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.