Петролопровод срещу пристанище!

Петролопровод срещу пристанище!

0

България трябва да си знае цената, да има ясни цели и да ги преследва неотклонно. Например като поиска от Гърция българско пристанище на Егея в замяна на строежа на петролопровод Бургас – Александруполис

Николай Василев 

Отново се заговори за реанимиране на проекта за петролопровод “Бургас – Александруполис”. Като икономически проект, в който България има някакъв дял – бил той 25% или 30%, той е крайно неизгоден за нас. Но блестящо обслужва интересите на Русия, която ще изнася суров петрол избягвайки „турските проливи“. Той е от огромен интерес и за Гърция, защото тя ще може да рафинира петрола и да изнася петролни продукти.

Къде е интересът на България? Реално такъв няма. Някакви дребни транзитни таксички срещу поемането на целия екологичен риск.

Но в политиката има правило: Никога не казвай просто “не” на нещо, от което някой друг има нужда.

Вместо да отказваш, си кажи цената!

Международно признатият излаз на Егейско море, постигнат след Балканската война, беше най-значимото геополитическо постижение на следосвобожденска България. Трябваше не една, а две национални катастрофи, за да го загубим! Загубихме го, защото рискувахме всичко за по-маловажни цели. Изгубили излаза на Бяло море, станахме лесна жертва на Сталин през 1944 година.

Евреите повече от хиляда години си пожелаваха: „Хайде догодина в Ерусалим!“ И стигнаха до Светия град.

Излазът на Бяло море е от жизнено значение за нашето геополитическо място в света.

Трябва да сме наясно, че няма да го постигнем, ако поставяме едностранни претенции. Напротив, винаги ще сме губещи! А и Гърция трябва да остане наш стратегически съюзник.

Но можем да постигнем много, ако си дадем сметка, че и ние има какво да предложим на нашите южни съседи. Трасето за петролопровод е само едно от нещата, които те желаят. Да не забравяме, че Гърция е имала хилядолетно присъствие на Черно море. Няма грък, който да се е отказал от връщане на „Понта“.

Възможна е сделка: суверенно присъствие (като испанските анклави Сеута и Мелила на Африканския бряг) срещу суверенно присъствие. Трасе срещу трасе. Те да си построят петролопровода, но и селище край терминала, за да сме сигурни, че ще пазят природата. Да си довършат магистралата „Виа Игнация“ до Черно море. Но и ние да си построим наше пристанище и селище на Бяло море и път до него. А защо не и газов терминал? Така всяка от двете държави ще разглежда целостта на другата като жизнена необходимост за своята национална сигурност. Гръцкото присъствие по Беломорието, та чак до Черно Море, ще се разглежда от всички българи не като бариера пред морето, а като рубеж спрямо евентуални предизвикателства от посока Мала Азия. А всяко гръцко правителство ще знае, че в случай на конфликт България автоматично ще е на нейна страна.

Подобни преговори сигурно ще са трудни. Но да приемаме било петролопровод Бургас – Александруполис, било някаква съвместна инфраструктурна връзка, срещу по-малко от суверенно пристанище на Бяло море, значи, че нямаме нито ясна доктрина, нито си знаем цената!

About author

Институт за свободен капитализъм "Атлас"

Институтът за свободен капитализъм “Атлас” е независимо и неполитическо сдружение, което си поставя идеални цели. Създаден в София на 25 март 2010 г., Благовещение, от 13 предприемачи, икономисти, политолози и журналисти.

Email адресът Ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.