Източник на зло ли са парите?

Източник на зло ли са парите?

1

 

 

Александър Ганчев

 

Една от най-големите заблуди, върху които почива комунистическата идеология е, че парите трябва да бъдат премахнати, защото те са основен източник на злото в обществото. Ето защо комунистите виждат в премахването на парите една от най-важните стъпки, която ще помогне хората да станат равни, а бедността да бъде ликвидирана. Това разбиране е толкова вярно, колкото и твърдението, че ако премахнем лекарствата, ще изчезнат и болестите.

Къде обаче е коренът на тази заблуда?

Обикновено всички ние измерваме и бедността, и богатството в пари. Това кара комунистите, а понякога и социалистите като техни събратя, да вярват наивно, че ако премахнат онова, чрез което измерват бедността и богатството, то те автоматично ще изчезнат и всички ще бъдат щастливи. Естествено е да предположим, че подобна идеология ще спечели много почитатели и последователи. Причината е ясна – така всички богати хора, всички предприемачи, всички онези „лоши“ мъже и жени, които по една или друга причина са по-богати от средния гражданин ще бъдат наказани за своето богатство. В добавка всеки средностатистически човек ще се почувства равен със същите тези хора, които ще бъдат „наказани“.

Всички идеологии, проповядващи омраза към парите обаче забравят нещо много важно.

Парите не са възникнали сами.

Парите не се появяват от нищото. Те не са резултат от случайни събития или от действията на свръхестествени сили, а още по-малко са продукт на един единствен човек или група хора. Истината е, че парите се появяват и съществуват заради обективната потребност на икономиката от тях. Парите възникват като средство, обслужващо размяната и като средство за изразяване на стойността, защото без нейното ефективно измерване размяната е силно възпрепятствана и дори невъзможна. Обикновено ролята на пари в човешката история е играла първо най-търгуваната стока. После като пари са се използвали стоки, които поради своите физико-химични свойства най-ефективно са изпълнявали изискванията да бъдат пари. Поради способността на парите да изразяват стойността

те  служат и за измерване на богатството. 

Освен да измерват богатството парите имат и много важната функция да служат за неговото съхраняване, натрупване и пренасяне. Именно благодарение на това свое качество те стават още по-значими за икономиката и икономическото развитие.

Без наличие на пари капиталът като понятие и икономическа категория не би бил възможен и нямаше да съществува, защото нямаше да има икономически смисъл и съдържание. Без капитал предприемачеството, инвестициите и производството като основни генератори на икономическия растеж на макроикономическо и глобално ниво, биха били практически невъзможни, което неминуемо означава ниско благосъстояние за цялото общество. И така стигаме до заключението, че единственото нещо което комунистите ще постигнат, когато забранят, премахнат и унищожат парите, е, да разрушат икономическата активност и да я върнат хилядолетия назад. Да, тогава те ще постигнат равенство между всички, но то ще е равенството, на което са се радвали пещерните хора.

Това ли искаме? Не мисля.

About author

Калин Манолов

Магистър по журналистика и масови комуникации от СУ ”Св. Климент Охридски” с над двадесет и петгодишен опит като репортер, водещ и анализатор в Радио „Свободна Европа”, Българското национално радио, Дарик радио, Телевизия „Европа” и печатни медии. Автор и водещ на предаването „Видимо и невидимо” по тв България он еър. Председател на Управителния съвет на Института за свободен капитализъм „Атлас”.

Email адресът Ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.