Оптимистично за 2018

Оптимистично за 2018

0

Чудесно е , че Новата година започва с позитивизъм въпреки въздуха в София и канонадата от публикации в западната преса за корупцията в България. Дали е заради астрологията или заради европредседателството ?

Евгений Кънев

Казват, че едно и също явление се пречупва по различен начин от хората в зависимост от базовото им светоусещане. Дали чашата е наполовина пълна или празна? Дали виждаме във всяко решение проблем или търсим решение за всеки проблем? Аз самият нарочно акцентирам върху проблемите, които изискват чисто политическо решение, поради липса на друго. А то не става без да е ясно, че проблемът съществува, и без да се формира широка гражданска коалиция за натиск върху политиците, които да решат проблема; или по- често – за тяхната смяна с други, които да решат проблема.

Преобладаващият песимизъм и същевременно мой мотиватор е заради отнемането на двата лоста на правовата държава: свободните медии, които да алармират за проблема – и така да възбуждат гражданския натиск – и липсата на ефективна съдебна система, която да мотивира политиците да си вършат работата, за която са избрани.

Често си задаваме въпроса защо търпим гранд-корупцията и фасадната демокрация. Именно това е отговорът – липсата на двата лоста: без свободни медии няма гражданско, а консуматорско общество ; без работеща правосъдна система няма правова държава и демокрация.

Българите масово въстават само когато е заплашено физическото им оцеляване.

При най-високи доходи и най- ниска безработица от началото на прехода няма как да очакваме масово недоволство. 

“Сит търбух, за демокрация глух”, ако трябва да перифразирам великия Радой.

Затова и

моята прогноза за промяна в България е, че както винаги – 1878, 1944, 1989 г – тя ще дойде от Изток.

На първо място, промяна на политиката в Кремъл, която – мисля, вече не е тайна за повечето българи – е основният стожер на нашата олигархия. Под промяна не разбирам смяна, а изчерпване ефективността на инструментите им за натиск.

А това е свързано с втория важен фактор на промяната: Европейския Съюз. Ако България стане заплаха за общите интереси на Съюза , то той би намерил далеч по-силни инструменти за въздействие върху нашия елит. Освен еврофондовете, медийният натиск може да свърши доста добра работа. Но

най- ефективни биха били евросанкциите срещу отделни родни бизнеси и бизнесмени, политици и организации.

Но това е доста дълга тема.
Не на последно място,

промяната може да дойде от САЩ, ако България стане много важна за техните геополитически интерси,

а нашият политически елит вече престане да бъде смятан за благонадежден. И това е дълга тема.

Разбира се, възможно е скоро нищо да не се промени. Тогава просто ще се опрем на еволюцията и ще очакваме новото поколение политици, които да променят България към по- добро. А тук има място за дългосрочен оптимизъм.

About author

Институт за свободен капитализъм "Атлас"

Институтът за свободен капитализъм “Атлас” е независимо и неполитическо сдружение, което си поставя идеални цели. Създаден в София на 25 март 2010 г., Благовещение, от 13 предприемачи, икономисти, политолози и журналисти.

Email адресът Ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.