Най-голямата загадка и най-значимата жертва

Най-голямата загадка и най-значимата жертва

0

„Не питайте мен кой уби Кенеди, питайте Кастро, казва шефът на ЩАЗИ Маркус Волф

Огнян Дъскарев

На 22 ноември 1963 г., президентът на САЩ Джон Кенеди беше покосен на улиците на Далас. Убиецът Ли Харви Осуалд, комунист, почитател и жител на СССР (1959-1962) и яростен поддръжник на Кастро, беше разобличен от свидетели. Свидетелите го видели как стреля от шестия етаж на склада за учебници. Върху приклада на карабината, завита в амбалажна хартия,  беше намерен отпечатък от дясната длан на Осуалд. 45 минути след покушението, Осуалд уби с четири пистолетни изстрела полицая Джей Ди Типит, който поиска да го разпита. По пистолета бяха открити отпечатъците на Осуалд. Веднага след това Осуалд се скри в близкия киносалон, където беше задържан.

Въпреки тези неоспорими факти изумителните 59-75% от американците (според различни изследвания) и до днес считат, че

Кенеди е бил жертва на заговор с повече от един стрелец/убиец.

Трудно ми е да обясня това поразително явление, но ще се опитам да оборя главните конспирации:

1) 48 часа след убийството, убиецът беше убит от Джек Раби, собственик на нощен клуб, вероятно свързан с мафията, огромен почитател на Кенеди, избухлив човек. Свидетели твърдят, че Раби крещял в клуба си вечерта на 22.11.63, че ще отмъсти за героя си. Убийството на убиеца, извършено пред целия свят благодарение на силните американски медии, сложи началото на конспирациите. Стотици милиони решиха, че Раби уби Осуалд, за да заличи следите на заговора. Малцина повярваха, че най-лесното обяснение е вярното – Раби уби Осуалд, за да отмъсти за героя си.

2) „Магическият куршум” – най-убедителната конспирация, в която и аз вярвах много години, толкова беше убедителна. Осуалд стрелял три пъти – първият куршум пропуска колата. Вторият, магическият куршум, обаче във въздуха изведнъж завива надясно, после извива наляво, за да разкъса врата на Кенеди, и накрая избухва в ребрата и китката на Конъли, губернаторът на Тексас, който пътувал в лимузината с президента. Смъртният, трети куршум, разбива горната част на главата на Кенеди. „Магическият куршум” роди основната конспирация за присъствието на най-малко още един стрелец в Далас. Този куршум убеди стотици милиони хора, че има заговор.

През ноември 2003 г. , във връзка с 40-годишнината от убийството, гледах в Америка документалния филм на ABC The Kennedy Assassination: Beyond Conspiracy. С изумление видях нещо ново: задната седалка на лимузината, където е бил Кенеди, е 7.8 см по-висока от седалката на Конъли. Ако се изпише права линия от карабината на Осуалд до гърба на Кенеди и ребрата/китката на Конъли, няма никаква необходимост от „магическия куршум”.

3) „Тревистият хълм” – конспирация, според която на хълмчето пред лимузината е имало втори, скрит стрелец, затова куршумът люшка главата на Кенеди рязко назад, въпреки, че Осуалд остава в склада зад президента и третият му изстрел би трябвало да наклони главата на президента напред. В книгата си Reclaiming History, Vincent Bugliosi публикува свидетелствата на трима известни невролози, които твърдят, че нервите на врата, поставени под изключително напрежение, отговарят точно по начина, както в този случай. Смъртният, трети куршум , удря злощастния Кенеди ОТЗАД, със сила накланя главата му напред, но после избухванерв , който кара черепа да се люшне НАЗАД.

4) Конспирацията/твърдението, че мафията убила президента, защото той от неин съмишленик се превърнал във враг. Това твърдение заслужава внимание поради многобройните обвинения за връзките на клана Кенеди с чикагската мафия. Според най-известната теория, Карлос Марсело, Санто Трафиканте, Джими Хофа и Сам Джанкана са организирали убийството. Британският филм The Men Who Killed Kennedy (1988) разработва тази теория с участието на трима корсикански разбойници, които изпълнили заедно с Осуалд успешното покушение по заповед на гореспоменатите мафиотски босове. Тази теория не може да е вярна, защото Осуалд не е имал никакви връзки с Коза Ностра, както и заради факта, че не е имало други стрелци, освен него.

5) Най-известната конспирация в съветския блок, с която израснах и аз, беше:

Кенеди е убит от ЦРУ/Пентагона, защото искал мир и разоръжаване със СССР, бил против военно-промишления комплекс, против разрастването на войната във Виетнам

(ако беше останал жив, Кенеди със сигурност щеше да разшири войната във Виетнам), и пр. Тази конспирация се подкрепя от филма JFK на левия пропагандист Оливър Стоун и тя беше най-удобна за някогашната комунистическа пропаганда. Ето обаче свидетелство, известно на много малко хора: на 26 ноември 1963,четири дни след убийството на Кенеди, когато целият свят гърми и се вълнува, в Букурещ пристига ген. Александър Сахаровски, директор на 13-ти отдел на КГБ, занимаващ се с политически убийства и саботажи. Генералът свиква ръководството на Секуритате и им казва, че убийството на Кенеди трябва да бъде представено като вътрешен заговор на ЦРУ/Пентагона, за да бъде злепоставено следващото правителство на САЩ. За целта тази информация ще бъде разпространена от КГБ по света с помощта на братските компартии. Ето как става ясна дълголетната комунистическа конспирация за убийството на Кенеди. (Свидетелството е на Йон Михай Пачепа, директор на външното разузнаване на Секуритате, който избяга в САЩ през 1978, от книгата му L H Oswald: Programmed To Kill, KGB and the Kennedy Assassination,2007).

Конспирациите за убийството на века нямат край и няма смисъл да се анализират,

дори петдесет и четири години по-късно. Но на днешния ден преди половин век беше създадена най-голямата загадка на Студената война. Да, най-голямата загадка, тъй като и до сега няма поне малко обществено съгласие, даже и в Америка, кой и защо уби президента на САЩ. Тази загадка продължава да бъде огромно препятствие пред анализаторите, които все още спорят какво точно се е случило. Но най-голямата загадка на 20 век някой ден, в далечното бъдеще ще бъде разкрита и смешното и тъжното е, че в това незнайно и невиждано бъдеще, тя няма да има никакво значение за никого, освен за историците.

Убийството се превърна във водораздел за американците от поколението на 60-те, както 11 септември 2001 г. днес е жалон във времето за днешните поколения. И малцина съзнават, че именно

Джон Кенеди беше най-значимата жертва на Студената война.

Защото беше убит от комунист и враг на Америка. Страховитите кадри на първата дама на САЩ, която се хвърля върху задната част на президентската лимузина, за да събира парчетата мозък на съпруга си, са кървав символ за разделението на планетата, разсечена на две от меча на Студената война.

1960-те, най-бурното следвоенно десетилетие за Европа и Америка, сравнимо по значение само с десетилетието след падането на Берлинската стена, започнаха с погубването на водача на Свободния свят и завършиха със зловещия концерт на Ролингстоунс в Алтамонт, Калифорния. Сатанинско начало, ужасяващ край – въведение към 70-те, когато съветският блок стана дори по-могъщ, а Америка, освен че даде най-значимата жертва на Студената война, изгуби и най-важната и битка. Под чудовищния натиск на верните съюзници на Кремъл – американската/европейската левица, американската армия се изтегли от Виетнам. Но това е друга тема.

About author

Огнян Дъскарев

Огнян Дъскарев е роден в София. Завършил е Английска филология във Великотърновския университет . Публицист и преводач от английски на свободна практика. Живее в България и САЩ,.

Email адресът Ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.