Пазете се от лъжливи пророци и богове!

Пазете се от лъжливи пророци и богове!

0

Апел, адресиран до ръководителите на държавите и правителствата в навечерието на Срещата за земята в Рио де Жанейро през 1992 г.

Така нареченият „Хайделбергски апел“  е публикувана в Wall Street Journal на 1 юни 1992 г. Авторите му призовават за антропоцентрична (в чиито център е човекът, б.р.) оценка на световните ресурси и за утилитарен подход, противоположен на премахването на опасните вещества, използвани или създадени от технологиите. Той изразява убеждението на подписалите го учени, че съвременното общество е най-добре подготвеното в човешката история да реши световните проблеми, при условие, че не жертва науката, интелектуална честност и здравия разум заради политически опортюнизъм и ирационални страхове.

Следва тексът на апела:

 

Хайделберг, 14 април, 1992 година

Ние желаем да осъществим напълно нашия принос в запазването на общото ни наследство, Земята.

Ние сме обезпокоени от настъпването на една ирационална идеология в началото на ХХ век, която се противопоставя на научния и промишлен прогрес и пречи на научното и социално развитие.

Ние възразяваме срещу разбирането за обществено положение, понякога идеализирано от движение с тенденции, обърнати  назад към миналото. Такова „естествено състояние“ не съществува и вероятно никога не е съществувало.

– Поради това ние смятаме, че науката екология не е нищо друго, освен продължаване на прогреса на бъдещите поколения.

– Ние възнамеряваме да приложим научна отговорност и задължения към обществото като цяло.

– Ние желаем да предупредим отговорните за съдбата на нашата планета дейци за опасноста, за решенията, за псевдо-научните аргументи.

Най-голямото зло, което заплашва нашата Земя, е игнорирането, а не използването на науката, технологията и индустрията, чиито инструментариум когато се използва адекватно е неоценим за бъдещото решаване на възникналите глобални проблеми като свръхзамърсяването, глада и болестите.

 

Апелът е подписан от 46 изтъкнати учени и други интелектуалци. Впоследствие е подкрепен от около 4 000 учени, сред които 72 носители на Нобелова награда.

About author

Институт за свободен капитализъм "Атлас"

Институтът за свободен капитализъм “Атлас” е независимо и неполитическо сдружение, което си поставя идеални цели. Създаден в София на 25 март 2010 г., Благовещение, от 13 предприемачи, икономисти, политолози и журналисти.

Email адресът Ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.