Либертарианците са виновни за всичко!

0

Попаднах на една статия на Васил Кендов, препечатана в сайта „е-vestnik.bg“ (http://e-vestnik.bg/23716/samo-do-5000-lv-v-broy-deklaratsii-pred-nap-za…). Авторът бе изградил фантастична логическа конструкция. Именно тя ме провокира за настоящия текст. В статията се критикува (и с право) предложението на финансовия министър за намаляване тавана на разплащанията в брой до 5000 лв. Само че вината за това е хвърлена върху … либертарианците!?

Кендов е написал следното: „Има една прослойка младежи без особен стаж, която включва и някои държавни служители или неикономисти, наричащи себе си либертарианци или още либертарианско общество. Флагман им е Владо Каролев, който уж е за по-голяма либерализация, а е на държавната хранилка. В последното няма лошо, но в крайна сметка става точно обратното на това което говорят. Искат либерализация и по-силна роля на пазара, а горният пример (става дума за предложението на финансовия министър, коментирано по-горе – бел.моя.) показва как пазарът и потреблението на банкови услуги не се диктува от пазара, а от нови регулации.“ По-нататък авторът продължава да обяснява колко лоши са либертарианците, след като вече е „доказал“, че те са виновни за антипазарното предложение на министъра на финансите.

Либертарианците, казва въпросният Кендов, чийто „флагман“ бил Владо Каролев (което не е така, но не това е темата), който пък бил съветник на министъра на икономиката, са основни виновници за предложението на министъра на … финансите?! Мисля, че конструкцията сама говори за себе си и няма да обиждам читателя с подробен коментар по нея.

Внушението, което се прави, е, че либертарианците са лицемери – уж са за свободен пазар, пък накрая се получавали някакви пазарни регулации. Добре, но въпросните либертарианци, както авторът на коментираната статия сам ги определя, са просто някаква „прослойка младежи без особен стаж“. Как тези младежи са способни да предлагат законови промени през министъра на финансите? Завидно влиятелни и мощни ще да са. Нищо, важното е да са лоши и виновни за антипазарните предложения и решения.

Всъщност, либертарианците наистина са група младежи, доста ерудирани при това. Проблемът на автора, а и не само на него (но за това по-натам в текста), е, че въпросната група започна да набира привърженици и да се увеличава през последните две-три години.

Защо това е проблем?

Въпросните младежи просвещават обществото какво всъщност представлява „свободният пазар“. Който е ходил на събитията им, е разбрал, че това е нещо малко по-различно от това, което се представя като свободен пазар тук през последните 25 години. Това е опасно за много от българските бизнесмени от прехода (не за всички, разбира се – само за тези, които не обичат свободния пазар по някаква причина). Затова все повече зачестиха статии като обсъжданата, в която се леят чутовни словесни еквилибристики, целящи да злепоставят либертарианците пред една или друга обществена среда – в случая пред аудитория, която предпочита свободния пазар, но на която трябва да се внуши, че либертарианците всъщност не са негови защитници.

Либертарианците са проблем и на една друга група хора, които не обичат свободния пазар. Последните са другата страна на монетата, чието лице са познатите ни бизнесмени от прехода. За тях „опасността“ от свободния пазар е още по-голяма, макар по доста по-ниски в парична стойност съображения. Онзи ден попаднах на колаж на една ултра лява страничка. До логото, което използват либертарианците, беше изобразен Делян Пеевски. Поставен е и текст, който гласи следното: „И аз вярвам в унищожаването на държавността в интерес на частното предприемачество“ – уж произнесено от Пеевски. Внушението е, че Делян Пеевски е олицетворение на предприемачеството и свободния пазар, които се защитават от либертарианците. Отново същото – либертарианците са виновни и за друго зло, а именно за съществуването на бизнесмените на прехода.

Авторите на въпросния колаж правят не по-малко фантастична „връзка“ от автора на обсъжданата по-горе статия. В „трудовото досие“ на Делян Пеевски можем да видим следните държавни длъжности: заместник-министър, следовател, депутат, за малко и шеф на ДАНС. На практика той е работил само за държавата. Къде тук видяха предприемачество и свободен пазар? Важното е либертарианците да са виновни и за такива явления в българската реалност. Тук публиката е друга, разбира се. За това и внушението е по-различно.

Ясно е, че разрастването на либертарианското движение у нас не се харесва на много хора. Някои се напъват да обясняват, че либертарианците всъщност са инициатори на регулации, за да ги злепоставят сред пропазарно настроените, които всъщност са се нагледали на изявяващи се като защитници на свободния пазар хора, в действителност предлагащи само регулации. Други се напъват да обясняват, че либертарианците са защитници или единомишленици на бизнесмените от прехода, чиито капитали са натрупани в условия на това, което 25 години тук се нарича свободния пазар. Нито едните, нито другите обаче имат интерес от това обществото да бъде осведомено какво всъщност представлява свободният пазар. За да не би да го поиска.

About author

Николай Христов

Завършил е магистратура по „право” в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Практикуващ адвокат от 2008 г. Специализирал е в областта на търговското и гражданското материално и процесуално право. Има интереси в областта на икономиката и философията. Участва в събитията и обществените процеси по време и след протестите от 2013г. и е отдаден и на редица обществени каузи. Член на Института за свободен капитализъм „Атлас“.

Email адресът Ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.