Крим не е Косово!

Крим не е Косово!

2

Косово и Албания никога не са приемали статута на Косово като част от Сърбия. 

Николай Василев

 

В края на предаването „Лице в лице“ по БТВ от 13 февруари 2017, кандидатът за народен представител от БСП проф. Иво Христов представи конфликта в Украйна единствено като конфликт между Русия и Съединените щати . На въпроса: “Вие очаквате ли да бъде призната анексията на Крим?” той отговори с въпрос: „А ние защо признахме Косово?“

Това е модерно повторение на класическия комунистически “контрааргумент” от 60-те години – „А Вие защо биете негрите?“

Казусите Крим и Косово обаче са съвсем различни

Косово беше субект на югославската федерация. Имаше всички права на република, освен правото да се нарича република. Имаше свой парламент, свой президент и свой представител в колективното президентство на Югославия. Държавният глава на федерацията се излъчваше на ротационен принцип и за периода 1986-1987 г. представителят на Косово Синан Хасани беше държавен глава на Югославия.

Косоварите, а и Албания, НИКОГА, с никакъв акт, не са приемали сръбския суверенитет над Косово. През 1975 г. Албания е единствената европейска държава, която по тази причина не подписва Хелзинкското споразумение на Съвещанието по сигурност и сътрудничество в Европа.

През 1989 г., малко след идването си на власт, Слободан Милошевич на практика отне отдавна установената автономия на Косово. Поледва десетгодишна окупация. Закрити бяха университети. Учебната дейност на албанците премина в нелегални училища в частни домове.

Действията на Милошевич доведоха до разпад на федерацията. Словения и Хърватска сериозно се опасяваха, че и тяхната автономия може да бъде отнета. Последва серия от войни, които завършиха с войната от 1999 г., когато сръбските армия и полиция бяха принудени да напуснат Косово.

Цели девет години западните дипломати търсиха политическо решение, приемливо за двете страни,

но до такова не се стигна.Едва когато всички възможности бяха изчерпани, бе призната едностранно обявената от Косово независимост. Независимостта обаче не беше безусловна. На Косово беше забранено да се присъединява към Албания. Статутът на сръбския език като официален беше също гарантиран.

Преди да погледнем какъв е казусът с Крим, трябва все пак да приемем и очевидния, но отричан от някои факт, че Украйна е ИСТИНСКА държава. При разпада на Руската империя през 1918 г., тя обявява независимост заедно със страни като Полша и Финландия. Болшевиките побеждават и Украйна става член основател на Съветския съюз. По конституция това е федерация между равноправни държави, които имат право и на независимост! По времето на Сталин автономията е отнета и в страната се провежда политика на „гладомор“. В резултат на предизвикания от Сталин масов глад  в Съветска Украйна през 1932- 33  г. умират 7 милиона души! Но де юре Украйна не само, че не е ликвидирана, но на Международната конференция за учредяване на ООН в Сан Франциско през 1945 г. Украинската ССР участва със своя делегация. Така Украйна става член-основател на ООН. На 8 декември 1991 г. Украйна, Беларус и Руската Федерация подписват Беловежкото споразумение, с което СССР престава да съществува.

Какъв е казусът с Крим?

1. През 1954 Крим е прехвърлен към Украинската ССР със съгласие на Президиума на Върховния съвет на Руската СФСР. (През същия период Карело-финската съветска социалистическа република е присъединена към Руската СФРС).
2. През 1991 г. е образувана Автономна република Крим. През 1992 г. е постигнато съгласие тя да остане част от Украйна. За периода от 1991 до 2014 няма нито един случай на насилие извършен от властите в Киев срещу автономната република.
3. През 1994 г. в Будапеща под председателството на Ядрения клуб, Украйна доброволно се съгласява да предаде ядрения си арсенал, останал ѝ в наследство от СССР на Руската федерация. В замяна на този акт Великобритания, САЩ и Русия стават гаранти за суверенитета и териториалната цялост на Украйна.
4. През 2010 г. Русия и Украйна постигат споразумение, с което главната руска военноморска база може да остане в Севастопол до 2047 г.
5. През февруари 2014 г. руски войници,облечени в немаркирани униформи,навлизат в Крим и извършват принудителна смяна на изпълнителните органи на властта.
6. Новите власти в рамките на по-малко от месец (на 16 март 2014) провеждат референдум за статута на Крим. На населението е предложено да отговори на въпроса за възможността за излизане на Автономна република Крим от състава на Украйна и присъединяването ѝ към състава на Руската федерация.
7. Ден след провеждането на референдума, на 17 март 2014 г. е провъзгласена суверенна Република Крим, а на следващия ден тя се присъединява към Руската федерация.

Това са историческите и юридически разлики в казусите Крим и Косово. Има и още един фактор защо признахме независимостта на Косово и не признаваме анексията на Крим.

Това е БЪЛГАРСКИЯТ национален интерес.

Независимостта на Косово е в интерес на България. То е клин между Сърбия и Македония, а България е водила няколко войни, за да спре сръбското проникване във Вардарската долина. Украинския суверенитет над Крим е от особен интерес за България. Ще е прекрасно ако полуостровът бъде демилитаризиран! От наш интерес е и евентуалната интеграция на Украйна в Европейските структури. Но партията, която номинира проф. Христов за депутат,кога ли се е интересувала от българския национален интерес?!

 

About author

Институт за свободен капитализъм "Атлас"

Институтът за свободен капитализъм “Атлас” е независимо и неполитическо сдружение, което си поставя идеални цели. Създаден в София на 25 март 2010 г., Благовещение, от 13 предприемачи, икономисти, политолози и журналисти.

Email адресът Ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.