Какво показаха изборите?

Какво показаха изборите?

0

Изборните резултати показаха, че българският народ не иска геополитическа преориентация. Но не е сигурно какво иска 44-тото  Народно събрание

Николай Василев
Резултатите от предсромните парламентарни избори бяха приети с почти единодушно неудовлетворение. ГЕРБ не получи шанс за самостоятелно управление. БСП няма шанс да управлява дори в тройна коалиция с „патриотите“ и Воля. ДПС окончателно изгуби позицията си на „балансьор“ и макар да удържа на предизвикателството „ДОСТ“, беше тежко отслабено. Марешки не се превърна в българския „Тръмп“, а стана лидер на малка парламентарна партия с неясно бъдеще.

Най-тежко е поражението на „автентичните“ демократи.

След като Реформаторският блок се бе утвърдил като успешна формула за цял изборен цикъл, Радан Кънев, Трайчо Трайков, Мартин Димитров, Петьо Славов, Иван Иванов и много други, които толкова много уважавах, вместо да хвърлят всички усилия да го реформират, предпочетоха за (кой ли?) пореден път да направят „нов проект“. Ефектът беше не само че нито Реформаторският блок, нито Нова Република получиха парламентарно представителство, но и че се появи нова политическа сила –

“Да, България”, която НЯМА НИЩО ОБЩО с автентичните демократи.

Новата формация обаче успя да привлече много от нашите потенциални избиратели, и то най-вече сред младите! Искрено съжалявам, че наши съмишленици като Пламен Даракчиев и Велизар Шаламанов се закачиха за тази въдица. Ако Реформаторският блок не се беше разцепил, „проектът на Христо Иванов“ щеше да остане маргинален, колкото и медиите на КОЙ да го бяха легитимирали чрез масови нападки!

Чест му прави на Радан Кънев, че незабавно подаде оставка, ама както се казва: след дъжд – качулка!
Дали с него ще си отиде и философията, че в дясно е нужна строго централизирана партия, с всепризнат „командир“?

Винаги съм твърдял, че

успешна в дясно може да бъде само хлабава конфедерация от много партии с много лидери,

които обаче се явяват заедно на изборите, доколкото никой не пресича определени червени линии – да не се коалира с БСП и ДПС, да не гласува анти-европейски, анти-натовски, да не прави и подкрепя ретроградни закони и декларации. Една хлабава коалиция по-трудно ще налага волята си, когато управлява с някоя „центристка“ сила като ГЕРБ, но това са реалностите. Автентичните десни у нас са индивидуалисти!
И така, какво ни чака в новото Народно събрание?
Очевидно е, че трудно ще се съставят публични мнозинства. Но има разнообразни скрити тематични мнозинства. „Патриотите“ и ДПС си сътрудничеха отлично в кампанията срещу ДОСТ. Марешки се обяви против санкциите срещу Кремъл и хареса програмата на БСП.  ГЕРБ и ДПС може да се обединят в полза на „волята на народа“, изразена на референдума на Слави, а те заедно имат мнозинство! Същевременно Бойко Борисов едва ли ще пропусне шанса да се преви на „десен“, за да овладее овакантеното пространство.

Тъжното заключение е, че 44-тото Народно събрание ще е нестабилно, разкъсвано от привидни противопоставяния и задкулисни договорености. Не е ясно  докога.

About author

Институт за свободен капитализъм "Атлас"

Институтът за свободен капитализъм “Атлас” е независимо и неполитическо сдружение, което си поставя идеални цели. Създаден в София на 25 март 2010 г., Благовещение, от 13 предприемачи, икономисти, политолози и журналисти.

Email адресът Ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.