Икономическите санкции срещу Русия са ефикасни, но не са достатъчни

Икономическите санкции срещу Русия са ефикасни, но не са достатъчни

Избор на редактора
0

Институт за свободен капитализъм „Атлас”

До този извод стигна студентски изследователски екип на Нортууд Юнивърсити – САЩ в състав: Стивън Чечини, Тони Сиера и Салик Гилмудтинов, под ръководството на проф. Алекс Токарев. Изследването бе проведено през април – май 2015 г. по поръчка на Института за свободен капитализъм „Атлас“

През изминалата година руската икономика пострада едновременно от западните санкции и от рязкото спадане на цената на петрола (един от основните източници за пълнене на федералния бюджет). В съчетание с монетарната политика на страната, това доведе до сериозно разклащане на националната валута. Рублата, понастоящем една от 10-те най-нестабилни парични единици в света, е загубила над половината от стойността си на международните пазари през 2014-та година, а инфлацията в Русия е двуцифрена.

Централната банка повиши рязко лихвите по рефинансиране на стари задължения (от 8% на 17%), саботирайки редица бизнес проекти и убивайки и малкото останал предприемачески оптимизъм – особено в строителството. Доверието към местните банки е разклатено, а много млади семейства вече не виждат никаква възможност да придобият собствено жилище.

Средната класа (нараствала от началото на този век) започва да се топи, а неуправляемото поскъпване на храните сериозно засяга по-бедните жители. Редица вносни стоки сега се намират само на черния пазар, ценовият контрол изпразва рафтовете на много магазини, а нарастваща част от населението се пренасочва към по-нискокачествени продукти. Фирми банкрутират, а с това растат безработицата и престъпността.

По-големите корпорации свиват дейността си в Русия не само под натиска на финансовите санкции, но и поради повишения политически риск и реални разходи за погасяване на дългове към западни банки. Автомобилните гиганти Опел и Шевролет затварят заводите си в Санкт Петербург, а Кока-Кола преустановява дейността си в Новосибирск.

За да затвърдим мрачните прогнози, трябва да отчетем и факта, че до няколко години се очаква масово излизане от затворите на огромен брой професионални бандити с дълги присъди от годините непосредствено след разпада на Съветския Съюз. Правителството води настървена кампания (включително и чрез медиите) за замяна на вносните стоки (все по-недостъпни поради санкциите и растящите цени), с родни заместители. Подобни политически мерки, разбира се, водят до растяща корупция, причиняват затруднения на по–малките фирми, които не са добре поставени пред руската бюрокрация, и увеличаване ролята на местните олигарси.

Анализатори твърдят, че сега е подходящият момент да се извиват ефективно ръцете на Путин и да се постигне мирно разрешение на конфликта в Украйна. Руското правителство набира половината от приходите си чрез износ на енергийни продукти, чиято цена от няколко месеца е необичайно ниска. Кредитният рейтинг на страната е съсипан, а икономиката навлиза във все по-дълбока рецесия. Свиването на производството е 2% за първата четвърт на годината. До Коледа се очаква да достигне 6% .

Част от санкциите подкопават възможността на големи руски компании да ползват дългосрочни кредити от европейски и американски банки. Силно потърпевши са ключови финансови, индустриални и търговски институции като държавната Внешекономбанк, най-голямата банка Сбербанк и оръжейния гигант Ростех. В енергийния сектор санкциите пречат на западни фирми да участват в проучването и разработката на петролни находища в крайбрежните и арктически зони. Политически и икономически групировки, тясно свързани с Путин, са загубили правото си да пътуват до важни за тях дестинации, както и да ползват значителен процент от средствата си, депозирани в чужбина.

Въпреки всичко изброено, става все по-ясно, че натискът над Русия е твърде ограничен, за да притесни управляващите. Голяма част от затрудненията са резултат предимно на движения в цените на световните пазари, които могат да се обърнат и да заздравят позициите на Кремъл. В същото време много европейски правителства не желаят да задълбочат и разширят обхвата на санкциите. Поради силната зависимост на западните икономики от вноса на руски петрол и газ, все по-често се получава разнобой в позициите на водещи политици. Засилва се съпротивата срещу санкциите от страна на Австрия, Италия, Унгария, Чехия, Словакия, Кипър. Френският президент-социалист Франсоа Оланд открито заявява, че кризата в Русия е лоша новина за Европа и че наказателните политики трябва да спрат възможно най-бързо.
Към момента няма абсолютно никакви индикации, че решимостта на руските лидери да преследват това, което смятат за техен национален интерес, е разколебана. Путин се радва на огромна популярност в Русия и твърди, че понякога е нужно да останеш сам срещу всички, за да докажеш, че си прав. Премиерът Медведев прави планове за дългосрочно настройване на руската икономика към ситуация на външен натиск и ниски енергийни цени, и открито изразява оптимизъм, че страната има потенциал и исторически опит да оцелява при подобни обстоятелства.

Пропагандната машина на Кремъл успешно пренасочва недоволството от икономическите трудности на обикновените руснаци в посока Вашингтон и Брюксел. Москва не изглежда притеснена от факта, че намесата й в Украйна носи големи финансови загуби. За правителството в случая са важни предимно политическите дивиденти, а такива не липсват в страна, в която огромни маси хора все още въздишат по „славното минало“ на Съветския Съюз. Като умел манипулатор на националистическите движения, Путин не се вълнува от икономически сметки, а се готви да управлява до живот, без значение дали пряко или чрез подставени лица.

 

Източници:

http://www.bloomberg.com/news/articles/2014-12-22/apple-boosts-iphone-pr…

http://www.wsj.com/articles/sanctions-against-russia-hinge-on-implementa…

http://www.wsj.com/articles/russias-economic-outlook-worse-than-thought-…

http://www.voxeu.org/article/oil-prices-and-value-oil-currencies

http://expert.ru/siberia/2014/21/vyizhali-vse-soki/

http://www.banki.ru/wikibank/klyuchevaya_stavka/

About author

Институт за свободен капитализъм "Атлас"

Институтът за свободен капитализъм “Атлас” е независимо и неполитическо сдружение, което си поставя идеални цели. Създаден в София на 25 март 2010 г., Благовещение, от 13 предприемачи, икономисти, политолози и журналисти.

Email адресът Ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.