Изяж богаташа!

Изяж богаташа!

0

Калин Манолов

Снимаха Цветанов наземно. Трактора довлече на буксир двата му апартамента от елитния столичен квартал „Изток” до първата страница на „Галерия”-та си. Селската му къща в Шума е на втора страница. Цветанов май ще се оттегли на заслужен отдих в нея. Как ще ни пази родната милиция оттук нататък – умът ми не го побира.

Не знам кого заснеха от въздуха разузнавателните НАП-вертолети, но данъчният „Апокалипсис” е вече възпят. Не от Вагнер, от чалгата:

„Хеликоптер лети във небето, о-о-о
снима твоя имот до морето-о-о..
с наЕлони басейна покрий
и от данъчни бързо се скриий…”

Чакаме Софи Маринова да изчурулика „актуалния чарторазбивач” в Операта. Вежди Рашидов ще й прати цветя.

За безпомощността на държавата, която от две седмици залудо кръжи над главите ни (в НАП може и да не знаят, но има Гугълмап – www.maps.google.com), вече се писа достатъчно. За гарантираната липса на последствия за когото и да било – също. Не чух, не видях и не прочетох обаче някой да се възмути от отношението към богатите, което насажда кабинетът чрез акция „Чорбаджии”. Още по-малко от посланието: „Изяж богаташа!” – съкровено желание на всички, за които капитализмът като цяло и успехът в частност са вечното жертвено агне и обяснение за всичко лошо, което се случва по света и у нас. Каквито и обществени проблеми да съществуват, те са, разбира се, причинени от зли крадливи богаташи. Сам доста състоятелен, очевидно и премиерът Борисов мисли така. (Което възбужда въпроси за начина, по който е спечелил парите си. Който заклеймява парите, ги е придобил по нечестен път. Който ги уважава, ги е спечелил).

Библията защитава частната собственост. Конституцията и законите защитават частната собственост. Борисов – не. Според премиера законът трябва да създава (или да не създава) собствеността, а той лично да казва коя е законна и коя – не. Хората, които мислят като Борисов и сред които са всички български политици, едва ли някога ще разберат, че собствеността предшества законите, и че има закони, защото има собственост, а не обратното.
Едва ли ще разберат, защото за целта първо трябва да осъзнаят връзката и необходимата последователност между потребност, способности, труд и собственост. Българските политици имат твърде много потребности, но твърде малко способности. И никаква готовност да придобият собствеността си с труд! Няма как да мислят, още по-малко да превърнат в закон разбирането, че истинското основание на собствеността е трудът, който я е създал. Тяхната собственост е плод на ограбване на собствеността на всички, но най-вече на най-инициативните и предприемчиви българи, които плащат най-високи данъци. Именно инициативните и предприемчивите са тези легендарни богати, които „стават по-богати, докато бедните стават по-бедни”. Истината е точно обратната – когато забогатяват чрез пазара, задоволявайки потребностите на всички останали, богатите постепенно издигат благосъстоянието на всички останали. Бедните не стават богати, но стават по-малко бедни. Ограбва ги законът, не пазарът.

Голяма част от българите все още трудно разбират това.
Вече ще им е по-лесно. Тази седмица финансовото министерство изтупа от праха пролетната си идея за „данък лукс”. Това можеше да мине незабелязано и дори да бъде адмирирано от възторжено подкрепилите хеликоптерните ревизии, ако новата база, върху която ще се определя този данък, не беше направила „богати” и тях. През пролетта намерението беше да се облагат с двоен данък имотите с данъчна оценка над 300 000 лв. и колите над 70 000. Сега всеки, който има жилище с данъчна оценка над средната за съответната община, ще трябва да плаща с 30% по-висок налог. Средната данъчна оценка ще се определя на базата на оценките на всичките имоти в общината през съответната година и ще се утвърждава от съответния общински съвет до 1 март всяка година. Така пише в промените в Закона за местните данъци и такси, публикувани на сайта на МФ. Това е класически пример на ограбване чрез закон. Най-лошото, което може да се случи на едно общество!

Но всяко зло – за добро. Новият „данък лукс” ще обяви за „богати”, тези, които доста често досега са искали да изядат богаташа. Така те сами ще се убедят колко приятно е „отговорни държавни органи” да се отнасят към тях като към престъпници. И някои като котетата във вица за Иванчо могат да прогледнат…

От тези „богати” не може да се вземе много. Правителството се нуждае от „неприлично богат враг”, когото първо да разгроми, а след това „легитимно” да ограби. С активната помощ на синдикатите врагът е налице – създадените през 2000 г. професионални пенсионни фондове. Те са девет на брой, в тях са осигурени 225 633 души, а нетните им активи възлизат на 431 млн.132 хил. лв. Досега ги караха „временно да плащат” на НОИ, а срокът, след който трябваше да помнат да плащат пенсии сами, бе неколкократно отлаган. Тези дни правителството на ГЕРБ го отложи още веднъж – до 2014 г., но вместо да вземе част от парите на фондовете, както досега, практически ги национализира, за да създаде нов държавен солидарен фонд, в който ще бъдат прехвърлени натрупаните до момента средства за категорийните работници по личните им партиди в частните професионални фондове. Благовидния предлог е – за да са тези пенсии по-високи. Обвинението към фондовете – че са „свикнали да лапат”, затова могат да дадат само „по 50-60 лв. на миньор” месечна пенсия.

Колко обаче ще даде правителството? Никой не казва и никой не смее да попита. Защото отговорът е – нула! При сегашната разходно-покривна пенсионна система пенсиите се плащат на солидарен принцип – тоест всички сега работещи плащат пенсиите на всички работили преди тях, като очакват техните собствени пенсии да се плащат от работещите след тях. Правителството просто иска да сложи ръка на половин милиард лева, от които неистово се нуждае, за да пълни дупки в бюджета. Няма никаква гаранция, че тези половин миилард лева ще отидат точно за пенсии. Още по-малка е гаранцията, че на пенсионерите ще бъдат осигурени достойни по размер доходи. Сега средната пенсия като процент от средната брутна работна заплата в страната е 49%, което е сред най-ниските ставки в Европа, независимо от факта, че социалните осигуровки в страната са сред най-високите. Но те не покриват разходите за изплащане на пенсии (чии „режийни разходи са огромни” – на професионалните фондове или на НОИ?!- , и правителството прави трансфери от централния бюджет за покриване на дефицита (3% в момента), т.е. отново от данъците, плащани от работниците и всички данъкоплатци. Според оценки на Европейската комисия, дефицитът на държавната пенсионна система ще достигне 9% от БВП през 2050 година. Но… „Изяж богаташа!”

Идеи като гореизброените са отзвук от марксистката теза за „първоначалното натрупване на капитала”, според която всяка страна, тръгнала да гради капитализъм, задължително минава през етап, в който бандитите безнаказано нарушават закона. Щом ги лансира правителството, значи партията, която го е излъчила, е социалистическа. А ако си послужим с любимите на Маркс метафори от областта на гинекологията, социалистическата партия е нужна за раждането на социализма като акушерка.

Време е Борисов да каже открито иска ли ГЕРБ да възстановява социализма. Тогава ще знаем, че правителството готви най-голямото си досега безумие и ще се отнесем с него като с едно друго правителство, оглавявано от друг премиер, който наричаше богатите „чорбаджии-изедници”.

И ще видим „какъв е тотала от летенето с хеликоптера”.

About author

Калин Манолов

Магистър по журналистика и масови комуникации от СУ ”Св. Климент Охридски” с над двадесет и петгодишен опит като репортер, водещ и анализатор в Радио „Свободна Европа”, Българското национално радио, Дарик радио, Телевизия „Европа” и печатни медии. Автор и водещ на предаването „Видимо и невидимо” по тв България он еър. Председател на Управителния съвет на Института за свободен капитализъм „Атлас”.

Email адресът Ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.