За алтернативата на капитализма

За алтернативата на капитализма

0

проф. Алекс Токарев
Като икономист в университета Northwood в Съединените щати преподавам история и фи­лософия на различните икономически системи. В действителност, човечеството поз­на­ва само две теоретични форми на организация на обществено взаимодействие. Истинс­ки­те социално-икономически системи, тези, които сме изградили през хилядолетията, са смесица от двете противоположни идеологически концепции.

Едната система използва политическа принуда, другата се базира на доброволно сът­руд­ничество. Едната зависи от централен план, другата разчита на индивидуална ини­циа­тива. Едната гледа на гражданите като на деца, които имат нужда от майчина грижа от люлката до гроба. Другата припознава хората като автономни създания с неотменни пра­ва и произтичащи от тях задължения.

Едната се крепи на обаятелни лидери и мъдри съветници, другата е невъзможна без сво­бодомислещи индивиди. Едната се движи от видимите показалци на политиците, от док­ладите на експертите, от палките на полицаите, от ботушите на военните, от под­пи­си­те и печатите на бюрократите. Другата се развива органично, координирана единст­ве­но от невидимата ръка на пазарните процеси.

Първата система има много имена. Най-точният етикет за нея е колективизъм. Днес най-често се нарича социализъм.
Алтернативата е свободен избор на индивида. Позната е под името капитализъм. За жа­лост този етикет, измислен от Маркс, подвежда да мислим за политическа система, конт­ролирана от собствениците на капитал.

Маркс всъщност се оплаква не от индивидуализма на свободните пазари, а от една ко­лек­тивистична, корпоративна структура, сраснала власт и пари. Това не е капитализъм. Това е система, която ние в Америка наричаме crap-italizam (лайнян-изъм, с изви­не­ние).

Очевидно се налага да дефинираме внимателно термините си. Истинската алтернатива на социализма е система, която в България все още предстои да пробваме. Това е сис­те­ма на истински свободни пазари и необременено от бюрократични абсурди частно пред­приемачество. Система, при която аз и ти като потребители, а не създадените от дър­жавата монополи, сме пълновластни господари.

Преди четвърт век грандиозната колективистична лъжа, наречена социализъм, беше разк­рита. Тогава ни пробутаха друга грандиозна колективистична лъжа. Нарекоха я де­мок­рация.

На някои им се вижда смешно, че днес най-често за демокрация говорят от БСП. Няма защо да се чудите, че най-върлите защитници на демокрацията днес са бившите ко­му­нис­ти. Демокрацията за тях е безкръвен начин да се издигнат на власт.

Демокрацията превръща шумкарите в бюрократи. Демокрацията дава на терористите на­чин да заменят миризливите землянки и пушки с меки кресла и компютри. Де­мок­ра­цията дава на паразита възможност да се крие зад закона и пак да граби кашкавала от манд­рите.

About author

Алекс Токарев

Преподавател по икономика в университета Нортууд в щата Мичиган. Носител на престижни награди и стипендии. Автор на стотици статии, отстояващи класическите либерални идеи в сферата на бюрократичното регулиране, централното банкиране, международната търговия, държавното образование, здравната реформа, фискалната политика, демократичния процес и върховенството на закона. Изследванията му в областта на новата институционална икономика са представени на повече от 20 международни конференции, включително на Американската Икономическа Асоциация.

Email адресът Ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.