Заедно по пътя на свободата

0

2014 донесе добра новина за България – все повече млади – на години и по дух – хора в България, прегръщат идеите на либертарианството и са готови и на дело да ги защитават. Дали са членове на някоя от либертарианските организации, или не, те имат една цел. И това е върховната политическа цел: Свободата. И през 2015 г. българските либертарианци ще работят за по-доброто разбиране и по-широкото възприемане на ценностите на Свободата: неприкосновеност на достойнството, собствеността и живота на всеки, индивидуална отговорност, равенство пред закона, неограничавана стопанска инициатива и конкуренция.

Свободата е едно от малкото неща, които могат да събрат заедно толкова различни хора. Свободата, разбирана като възможност на всеки да разполага със своя живот и собственост. Тази свобода – на личната реализация и стремежа към щастие, ни събра. Ние вярваме, че индивидуалният просперитет е най-висшата цел на всяко разумно същество Води ни надеждата, че като лансираме идеи за свободата на индивида, ще влияем върху формирането и функционирането на обществените институции. Имаме мечта – да променим страната, в която живеем, като ограничим държавата, която я управлява. Ще работим за постигането й и през 2015, и през всички следващи години. Докато създадем такъв климат на обществено мнение и знание, който прави политически изгодно грешните хора, които непрекъснато избираме, да направят правилните неща, които искаме. По този начин, без значение дали сме избрали правилните или грешните хора, те винаги ще вършат правилните неща.

Трябваше да минат 25 години от падането на комунизма, докато си пробие път в България идеологията на свободата. Не са чак толкова много, ако се има предвид, че 45 години страната беше сателит на Съветския съюз, а комунистическите й управници на два пъти искаха да я направят 16-та съветска република. Това не бе “пътят към робството”, това бе самото робство. Това бе “една дълга поредица от злоупотреби и узурпации, които превърнаха държавата в деспот, и направиха необходимо народът да разкъса политическите окови, свързвали го с друг народ”.

България обаче не се отцепи от Съветската империя така, както Съединените щати от Британската. Преди 25 години ние не написахме своя Декларация на независимостта. Българските либертарианци искат да направят това сега.

Добрият Изход за България е да поеме по пътя на Свободата. Нека вървим заедно по него!

Весело посрещане на светлите Рождественски празници! Щастлива Новата 2015 година!

About author

Институт за свободен капитализъм "Атлас"

Институтът за свободен капитализъм “Атлас” е независимо и неполитическо сдружение, което си поставя идеални цели. Създаден в София на 25 март 2010 г., Благовещение, от 13 предприемачи, икономисти, политолози и журналисти.

Email адресът Ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.