Ден на народните будители

Ден на народните будители

1

Денят на народните будители е един от най-светлите български празници. Много са тежките моменти в българската история, но българският дух се оказва твърде силен. На него е посветен този светъл празничен ден.
В новоосвободена  България съзнавали подвига на възрожденските писатели и революционери, които довели българския дух до решимостта да поведе борба за държавен суверенитет. Много градове и села искали да отдадат заслужената признателност към народните будители не само като кръщават улици и читалища на тяхно име. През 1922 г. Стоян Омарчевски, министър на Народното просвещение на България внася предложение в Министерски съвет за определянето на 1 ноември за Ден на българските народни будители За първи път е честван в Пловдив през 1909 г., а от 1921 до 1945 г. е общонационален празник. След дълго прекъсване, със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36 Народно събрание, на 28 октомври 1992 г., се възобновява традицията на празника. Първи ноември официално е обявен за Ден на народните будители и неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната.

Много малко са държавите, които имат празник на духовността. България го има, за да почете делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, радетелите, съхранили през вековете духовните ценности на нацията ни и нейния морал. Първият от тях е един от най-големите български светци – небесният покровител на народа ни Св. Иван Рилски Чудотворец. Вдъхновителите на празника съзнавали, че най-великият народен будител е самият отшелник, почитан като духовен баща на българите. Делата на Св. Иван и вярата в неговата чудотворна закрила са онзи лъч надежда, който поддържаше народния дух в най-страшните дни на изпитание.

Именно от духовното просвещение се заражда българското национално-освободително движение. Хиляди народни будители – кой с кръста, кой с перото, кой със сабята, подготвяха българите за голямото изпитание – свободата и независимостта. И всички те савдъхновени от повика на един буден светогорски монах – българина Паисий от Хилендар.

Между двете войни Денят на народните будители е отбелязван в София с голямо шествие от Университета до Царския дворец. Начело, редом с духовниците и книжовниците, вървели останалите живи опълченци и участниците от трите войни – Балканската, Междусъюзническата и Първата световна. Тези герои превърнаха в смисъл на своя живот думите на един от най-самоотвержените будители на нацията ни – Дякона Левски:

“И ние сме хора и искаме да живеем човешки – да бъдем свободни с пълна свобода в земята ни, там, дето живее българинът – в Мизия, Тракия и Македония.”

Поклон пред делото и светла им памет!

 

 

About author

Email адресът Ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.